icon
Logo

Europa waarschuwt voor een harde Brexit, zonder deal

De kans dat er geen brexit-akkoord komt neemt toe, waarschuwt de Europese Commissie. En dus moeten de 27 EU-landen en het bedrijfsleven zich intensiever voorbereiden op het vertrek van de Britten. "Zelfs als er een overeenkomst wordt bereikt, zal de EU in een totaal andere situatie verkeren." De commissie benadrukt dat bij een no-deal brexit er geen regeling komt voor EU-burgers in Groot-Brittannië en omgekeerd. Dat transport van goederen en diensten lastig en duur wordt, dat er opnieuw een harde grens met Ierland komt en dat de relatie met de EU wordt bepaald door bijvoorbeeld de Wereldhandelsorganisatie.

"Bereid je voor op het ergste, dat zeggen ze in Brussel natuurlijk al heel erg lang", zegt correspondent Sander van Hoorn. "En je moet je ook voorbereiden op het ergste. Maar dat ze het deze week herhalen, nadat er net weer een week met de Britten is onderhandeld, dat is op zijn minst opmerkelijk." Toch benadrukken diplomaten dat we er niet te veel achter moeten zoeken, zegt Van Hoorn. "En ook morgen, als er weer op het ministerieel niveau vergaderd wordt, zul je dat soort politieke uitspraken niet horen. Ze zijn als de dood dat ze daarmee Londen onder druk zetten en dat ze daarmee de situatie alleen maar erger maken."

Ook het VK houdt rekening met een Brexit zonder deal 

In Groot-Brittannië zelf wordt ook voorzichtig rekening gehouden met een brexit zonder deal. Dat blijkt uit vragen van leden van de brexit-commissie die premier Theresa May gisteren beantwoordde. "Ik zei dat geen deal beter is dan een slechte deal. Daar blijf ik bij. Dat lijkt me terecht", aldus May. "Deze waarschuwing uit Brussel heeft alles te maken met de politieke chaos hier", zegt correspondent Tim de Wit in Londen. "Sinds May een compromis sloot met de eigen regering over een zachtere brexit-koers, stapten er direct allerlei ministers op. Ook de brexit-vleugel in haar fractie vindt deze plannen veel te slap."

"En de kans is groot dat May in de onderhandelingen de komende maanden haar plannen nog meer zal moeten afzwakken om de EU tegemoet te komen. En hoe meer ze zal moeten toegeven, hoe moeilijker het voor haar wordt om een uiteindelijke deal in eigen land te kunnen verkopen. En daarmee is het no-deal brexit-scenario met alle gevolgen van dien, zeker niet uit te sluiten."

Harde en zachte brexit

Voorstanders van een harde brexit willen zoveel mogelijk banden met de Europese Unie doorsnijden. Dat betekent bijvoorbeeld dat er een einde komt aan het vrije verkeer van goederen en personen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU. Mensen die liever een zachte brexit zien, willen dat het VK lid blijft van de Europese douane-unie en nog steeds onbelemmerd handel kan drijven met de EU. Het voorstel van May zit ertussenin: wel vrije handel tussen de EU en het VK, maar geen vrij verkeer van personen.

Bron: NOS

Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#