icon
Logo

Europa en Japan tekenen een vrijhandelsakkoord

De Europese Unie en Japan tekenden op dinsdag 17 juli 2018 een vrijhandelsakkoord. Over dit nieuwe akkoord is ruim vier jaar is onderhandeld. De ondertekening vond plaats in Japanse hoofdstad Tokio. Het akkoord tussen twee van de vijf grootste economieën in de wereld is belangrijk voor de handel. Beide partijen schrappen namelijk het overgrote deel van hun importheffingen - op termijn verdwijnen ze bijna allemaal. 

Voor het akkoord in werking treedt, moet het nog wel worden goedgekeurd door het Japanse parlement, het Europese Parlement en door alle EU-lidstaten. Het is de belangrijkste bilaterale handelsovereenkomst ooit voor de EU, aldus Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die het akkoord tekent met de Japanse premier Shinzo Abe en EU-president Donald Tusk. 

Eén miljard euro aan importheffingen

Europese bedrijven die naar Japan exporteren, betalen nu samen ongeveer een miljard euro aan invoerheffingen. Voor sommige producten verdwijnen die heffingen al medio 2019, voor andere producten duurt dat langer, in het uiterste geval tot 2034. Zo schaft de EU de heffingen op in Japan gemaakte auto's (nu tien procent) geleidelijk af. Over acht jaar zijn ze verdwenen. De afspraken gaan niet alleen over invoerrechten. Ze gaan ook over regels en procedures die de export van producten bemoeilijken. Zo stelt Japan allerlei (kwaliteits)eisen aan producten die andere landen niet stellen. Ook een deel van die eisen vervallen. Nederland handelt veel met Japan.

Goederenexport van Nederland naar Japan

In totaal exporteert de EU voor zo'n 58 miljard aan goederen naar Japan. Ook voor Nederland is Japan een belangrijke handelspartner. Ruim 2.800 Nederlandse ondernemingen exporteren producten zoals cacao, vis, kaas, bloembollen, auto-onderdelen en medicijnen naar Japan, met een totale waarde van 3,6 miljard euro. Vooral wijnmakers, voedselproducenten en schoenenfabrikanten in heel Europa krijgen gunstigere exportmogelijkheden. Aan Japanse kant kunnen automakers profiteren. 

Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#