icon
Logo

EU Commissie lanceert nieuwe handelsportal Access2Markets

De Europese Commissie heeft de nieuwe handelsportal Access2Markets gelanceerd. Dit platform is gratis toegankelijk en helpt bedrijven met het inzichtelijk maken van alle afspraken en regelgeving van meer dan 120 import- en exportmarkten wereldwijd. De nieuwe portal vervangt de bestaande Market Access Database en is een belangrijke stap vooruit bij het beter benutten van de voordelen van handelsverdragen door Europese mkb-bedrijven.

Access2Markets maakt alle afspraken en handelsregels inzichtelijk

Bestaande regelgeving kan niet zomaar worden aangepast, maar het woud van afspraken en handelsregels kan wel beter inzichtelijk worden gemaakt. Daarom is het nieuwe informatieportal Access2Markets gratis toegankelijk en in vele talen beschikbaar. Ook heeft het platform diverse functionele toepassingen, zoals toegang tot diverse internationale helpdesks voor mkb-bedrijven, een selfassesmenttool genaamd ROSA voor de oorsprongsregels per product, en een vergelijkingstool voor tarieven in allerlei markten in de persoonlijke functionaliteit My trade assistent. Op Access2Markets is informatie te vinden over: 

  • Invoerrechten;
  • Preferentiële regels van oorsprong in handelsakkoorden;
  • Informatie over handel in diensten;
  • Procedures en formaliteiten die gelden bij invoer in verschillende derde landen;
  • Handelsbelemmeringen in derde landen.

Meer hulp voor beginnende exporteurs

De Europese Commissie heeft een korte introductievideo gemaakt die bedrijven een rondleiding geeft door de nieuwe Access2Markets portal. Ook vindt u op de website enkele tutorials over de nieuwe functionaliteiten. De portal bevat ook hulp om preferentiële oorsprongsregels beter te begrijpen. Met behulp van een checklist kunt u kijken of uw product voldoet aan deze regels in een handelsakkoord. De ROSA tool helpt u daarbij. Ook kunt u oorsprongsregels in verschillende handelsakkoorden met elkaar vergelijken.

Access2Markets ook een handige tool voor import

Wilt u een product invoeren in de EU? Ook dan kunt u Access2Markets gebruiken. De My Trade Assistent biedt de mogelijkheid om Nederland aan te geven als land van bestemming. Zo kunt u meer informatie krijgen over met welke eisen u zoal rekening moet houden bij invoer.

Mkb-bedrijven de kern van internationale handelsstromen

De Europese Commissie ziet het beter faciliteren van mkb-bedrijven bij wereldwijde import en export als één van de speerpunten van het Europese herstelplan voor de coronacrisis. Bijna 90 procent van alle internationaal opererende bedrijven zijn mkb-bedrijven. Deze zijn samen goed voor ruim een derde van de totale Europese export en 13 miljoen banen. Deze cijfers kunnen nog groeien omdat de afspraken vanuit handelsverdragen momenteel nog onvoldoende worden verzilverd door de mkb-bedrijven.

Bron: evofenedex, ECHO

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#