Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Whitepaper-Trendrapport-Bedanktpagina-drie
Nieuw: Trendrapport import & export 2024
Download trendrapport
Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Neem contact op
Software Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Whitepaper-Trendrapport-Bedanktpagina-drie
Nieuw: Trendrapport import & export 2024
Download trendrapport
Over ons Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Neem contact op
Kennisbank

Lees in 2 minuten

Gepubliceerd op 01-10-2018

DMS
John Schutten

Product Manager

Douanesysteem DMS veel impact op douane-entrepothouders

Alle im- en exporteurs in Nederland moeten straks over zijn op het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS) om daarmee te voldoen aan de Europese douanewetgeving.
In dit artikel vertelt John Schutten, Product Manager bij Stratech, over de impact van deze douanewijziging op alle entrepothouders in Nederland.

John: “Over de IT-kant maak ik me niet al te veel zorgen. Het wordt vooral spannend of sommige bedrijven hun bedrijfsprocessen op tijd hebben aangepast.”

 

Vanaf 1 juli 2023 iedere zending aan de Douane rapporteren  

Vanaf 1 mei 2016 geldt het douanewetboek van de Europese Unie (DWU) voor alle Europese bedrijven die importeren en exporteren. Grote verandering is dat de Europese Unie meer inzicht wil krijgen wat er aan goederen binnen komt en waar die zich bevinden. “Vroeger was het zo dat vrachtwagens bij de grens werden gecontroleerd, maar tegenwoordig gaat dit alleen nog via een steekproef en verloopt de meeste controle digitaal”, legt Schutten uit. “Omdat er wereldwijd meer wordt geïmporteerd en geëxporteerd zijn de douaneaangiftes flink gestegen, waardoor het lastiger is geworden voor de douane om goede risicoanalyses te maken.

Met een nieuw IT-systeem wordt dit verbeterd, wat zowel de efficiency als veiligheid ten goede komt.” Maar de nieuwe regelgeving kent volgens hem ook grote uitdagingen. “Nederland heeft een belangrijke hub-functie. In ons land worden relatief veel geïmporteerde goederen tijdelijk in entrepots opgeslagen voordat ze worden geëxporteerd. Tot nu toe was het zo dat deze 250 entrepothouders maandelijks aan de douane rapporteerden. Maar vanaf 1 juli 2023 is het de bedoeling dat ze bij iedere vracht die zij binnenkrijgen direct verslag uitbrengen.”  

 

Veranderingen in het
douane-entrepot door nieuwe douanewetgeving

Praktisch houdt dit onder meer in dat de entrepothouders hun vracht niet meer meteen in het magazijn mogen opslaan. Dit kan pas als de douane de levering heeft goedgekeurd. “Deze bedrijven moeten nu een zone in hun loods instellen of zelfs gaan bijbouwen om de lading tijdelijk op te slaan. En mogelijk moeten ze meer personeel aannemen zodat er altijd iemand met kennis van douaneregels aanwezig is. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor hun bedrijfsvoering.”

Daarnaast is er nog een groep van 500 entrepothouders die vooralsnog niet maandelijks aan de douane rapporteert. Zij hebben wel een vergunning voor opslag, maar besteden de overige douaneaangiften uit. “Deze groep krijgt niet alleen te maken met dezelfde regels als de andere entrepothouders, maar moet voor het eerst over op een online douane-aangiftesysteem wat veel impact heeft.” Ten slotte zal volgens Schutten nog moeten blijken wat vaker controleren voor de goederenstroom inhoudt. “De douane heeft aangegeven dat er soepeler gecontroleerd gaat worden, maar je weet nooit wat dit uiteindelijk in de praktijk betekent en of er bijvoorbeeld veel sprake is van oponthoud in de supply chain.”

 

Overgang naar DMS voor entrepothouders het meest spannend

Wij voorzien je graag van zoveel mogelijk informatie. We hebben de afgelopen jaren regelmatig webinars gegeven wat de nieuwe regelgeving inhoudelijk, maar ook praktisch voor bedrijven betekent, want hier had de markt veel behoefte aan.

Binnenkort gaat het eerste, kleine deel van de 3.500 Nederlandse bedrijven die onder de nieuwe regelgeving vallen over en het is de bedoeling dat de rest volgt. Heet hangijzer vormt vooral de deadline van volgend jaar juli. Zeker voor de 750 entrepothouders wordt het spannend, zijn zij op tijd klaar voor de deadline?

Maar ook voor de andere bedrijven verandert er natuurlijk wel wat. De nieuwe regelgeving schrijft bijvoorbeeld voor dat er meer gegevens moeten worden aangeleverd, hiervoor zijn bedrijven afhankelijk geworden van toeleveranciers en de informatie die zij, al dan niet op tijd, willen verstrekken. De nieuwe regelgeving reikt wat dat betreft veel verder dan de bedrijven die aangifte moeten doen en is als het ware een olievlek geworden.

Het advies: meld je als entrepothouder bij ons, zodat we samen de impact van DMS kunnen bepalen. Doe dit zo spoedig mogelijk, anders zijn de consequenties straks niet meer te overzien.

Voorbereiding GPA en SPA naar DMS

Maak je gebruik van de Geautomatiseerde en Schriftelijke Periode Aangifte (GPA en SPA)? Check dan de tips in dit whitepaper om je voor te bereiden op de overgang naar DMS.

Download whitepaper

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩