icon
Logo

Douanekennis: voor exporteurs een must-have of nice-to-have?

In het kort:

Een veelgehoord argument onder bedrijven die ervoor kiezen om hun uitvoeraangiften uit te besteden is: “Wij hebben niet de juiste kennis in huis om dit zelf te doen”. Een valide argument, want een uitvoeraangifte opmaken is inderdaad meer dan alleen een trucje. Een logische keuze is dan ook dat u als exporteur de hulp inschakelt van een logistiek dienstverlener.

Maar in hoeverre bent u als klant van de Nederlandse Douane, die kiest voor het uitbesteden van de uitvoeraangiften, nu vrijgesteld om uw eigen kennis en kunde qua douanezaken te blijven ontwikkelen? In dit artikel meer over de vereiste douanekennis die u als exporteur altijd wordt geacht te hebben.

Dan besteden wij de uitvoeraangiften toch mooi uit

Door uw uitvoeraangiften uit te besteden aan een logistiek dienstverlener kan het proces doorlopen, ondanks het feit dat u geen personeel met douanekennis in huis heeft. Logistiek dienstverleners verwerken dagelijks honderden van dit soort aanvragen en weten precies hoe te handelen om uw zending goed weg te krijgen. Daarmee lijkt de perfecte oplossing gevonden. Toch schuilt er een addertje onder het gras.

Als exporteur bent u namelijk klant van de Nederlandse Douane. Dit betekent dat u altijd zelf eindverantwoordelijk en aansprakelijk blijft voor de juistheid van uw aangifte. Of u nu kiest voor de optie uitbesteden of voor de optie zelf-doen met behulp van douanesoftware, in beide gevallen is basiskennis van het uitvoerproces vereist. Kiest u voor uitbesteden dan zult u in ieder geval over voldoende kennis moeten beschikken om het werk van de logistiek dienstverlener te controleren op volledigheid en juistheid.

Douanekennis moet geen struikelblok voor u als exporteur zijn

Een training is dus een zeer goede investering voor uw organisatie om compliant te zijn en blijven! Er zijn in de markt verschillende partijen die trainingen aanbieden op het gebied van export en douanezaken, waaronder: Evofenedex, KGH en Stratech. Het volgen dit soort trainingen stelt u als exporteur in staat het werk van uw logistiek dienstverlener te controleren en daar waar nodig bij te sturen. Ook leert u tijdig te anticiperen op veranderingen in (douane)wetgeving die op uw organisatie impact hebben. Met de juiste kennis voorkomt u vervelende situaties, zoals een btw-naheffing en boetes.

Overweegt u zelf uw uitvoeraangiften te gaan indienen bij de Douane, maar beschikt u op dit moment niet over de juiste douanekennis? Geen probleem! Naast de innovatieve douanesoftware Stratech Shipment bieden wij een training die u als exporteur van A t/m Z volledig ontzorgd bij de transitie van uitbesteden naar zelf doen. Door middel van deze training wordt uw douanekennis up-to-date gebracht. Aan de hand van praktijkcases, opdrachten en theorie wordt u voorbereidt om volledig zelfstandig de uitvoeraangiften te gaan verwerken.

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van onze douanesoftware voor uw organisatie? Neem u dan contact op met ons.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#