Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Neem contact op
Software Software Logistic-CTA-Banner-Shipment-Scherm
Eenvoud en gemak met Stratech Shipment
Ik doe het zelf Ik besteed het uit
Diensten Diensten Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact
Gratis overstapservice
Lees meer
Succesverhalen Succesverhalen STRATECH SCANDIA GEAR_KLEDINGSTUK BEKIJKEN-min
Succesverhalen
Lees meer
Nieuws & Kennis Nieuws & Kennis Logistic-Navigation-Go-live-DMS41-bijna-live
Go-live DMS 4.1 voor onze IIAA-klanten dichtbij
Ontdek nu meer
Over ons Over ons Logistic-Navigation-Over-ons-CTA-Banner-Contact-2
Over Stratech Logistic
Lees meer
Zoeken Neem contact op
Kennisbank

Lees in 2 minuten

Gepubliceerd op 02-10-2018

Douane
Jurjen Groeneveld

Senior Douane Consultant

Douanekennis voor exporteurs: must-have of leuke extra?

Iedereen die douaneaangiften laat opmaken of deze zelf doet, moet over basiskennis van douane beschikken. Ja, zelfs als je dit uitbesteedt. In deze blog leggen we uit hoe dit precies zit.

Waarom douanekennis belangrijk is

Douaneaangiften vragen om specifieke kennis. De Douane hanteert regels en voorschriften die van invloed zijn op de invoer en uitvoer van goederen. Het maken van fouten of nalatigheid in douaneaangiften kan zorgen voor vertragingen, boetes en zelfs inbeslagname van goederen.

In alle gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de inhoud van je aangifte, ook als je dit uitbesteedt. Veel mensen weten dit niet. Het is daarom belangrijk dat je altijd je expediteur of logistiek dienstverlener kan controleren. Het hebben van douanekennis is geen "leuke extra", maar eerder een "must-have" voor iedereen die betrokken is bij internationale handel.

 

Hoe krijg je je kennis op het juiste niveau

Om je kennis naar een hoger niveau te tillen, is het slim om trainingen te volgen op het gebied van export en douanezaken. Er zijn verschillende organisaties die deze trainingen aanbieden, zoals Evofenedex, Douaneopleidingen.nl en andere aanbieders. De Basis Opleiding Declarant van Evofenedex is een uitstekende keuze om de benodigde kennis op te doen. Daarnaast bieden wij ook trainingen aan die je vertrouwd maken met het doen van uitvoeraangiften. Een overzicht van alle beschikbare trainingen vind je hier.

Door het volgen van deze trainingen ben je in staat om het werk van je expediteur te controleren en indien nodig bij te sturen. Bovendien leer je om op tijd in te spelen op veranderingen in de (douane)wetgeving die van invloed kunnen zijn op je organisatie. Met de juiste kennis voorkom je vervelende situaties, zoals btw-naheffingen en boetes.

Ons advies is om ten minste één medewerker de opleiding tot declarant te laten volgen en de overige betrokken medewerkers één van de trainingen bij ons te volgen, bijvoorbeeld 'Douane en digitaal aangeven'. Op deze manier zorg je ervoor dat je organisatie beschikt over de nodige douanekennis en op een professionele manier verantwoordelijkheid kan nemen voor douaneaangiften.

 

Conclusie: must-have of leuke extra?

Fouten maken in douaneaangiften kan ernstige gevolgen hebben, zoals vertragingen, boetes en zelfs inbeslagname van goederen. Douanekennis is daarom van essentieel belang. Neem de tijd om jezelf te verdiepen in deze trainingen en investeer in je kennis. Dit zal je helpen om onaangename situaties te vermijden en je organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Wist je dat bijna de helft van alle Nederlandse bedrijven die internationale handel drijven ervoor kiezen om zelf hun invoer- en/of exportaangiften te doen? In onze whitepaper vind je meer informatie over dit onderwerp. Daarnaast leer je in vijf stappen hoe je zelf je douaneaangiften kan doen.

Fun fact: douanekennis is één van die vijf stappen. Je kan de whitepaper hieronder downloaden of via deze link

Bekijk het trainingsoverzicht

Shipment trainingen

Bekijk het meeste recente trainingsoverzicht

Wij geven onder andere trainingen op het gebied van Douane, oorsprongsdocumenten en legalisaties. 

Bekijk trainingsoverzicht

Mis geen nieuws meer

Ontvang net als 2.600+ logistiek professionals waardevolle informatie over belangrijk import- en exportnieuws dat je echt vooruit helpt 🤩