icon
Logo

Douanekennis voor exporteurs: must-have of nice-to-have?

Een veelgehoord argument van bedrijven die hun uitvoeraangiften uitbesteden is: “Wij hebben niet de juiste kennis in huis om dit zelf te doen”. Een uitvoeraangifte opmaken is inderdaad meer dan een simpel trucje. Maar vergeet niet dat je als exporteur altijd douanekennis nodig hebt, ook al besteed je de uitvoeraangiften uit. In dit artikel meer over de vereiste douanekennis die je als exporteur in huis moet hebben.

Zonder douanekennis de uitvoeraangiften altijd uitbesteden?

Door je uitvoeraangiften uit te besteden aan een logistiek dienstverlener loopt jullie proces gewoon door. Dit ondanks het feit dat je geen personeel met douanekennis in huis hebt. Logistiek dienstverleners verwerken dagelijks heel veel van dit soort aanvragen. Zij weten precies wat ze moeten doen om jullie zending goed op weg te krijgen. Daarmee lijkt dit een perfecte oplossing. Toch schuilt er een addertje onder het gras.

Ook bij uitbesteden zelf verantwoordelijk

Als exporteur ben jíj - en niet de logistiek dienstverlener - klant van de Douane. Dit betekent dat je altijd zelf eindverantwoordelijk én aansprakelijk blijft voor de juistheid van je aangifte. Of je nu kiest voor uitbesteden bij een logistiek dienstverlener, of voor het zelf doen van uitvoeraangiften met douanesoftware; er is basiskennis van het uitvoerproces vereist.

Kies je voor het uitbesteden van uitvoeraangiften, dan moet je in ieder geval voldoende kennis in huis hebben om de logistiek dienstverlener te controleren op volledigheid en juistheid. En als je die kennis toch in huis hebt, dan is het slechts een kleine stap naar zelf uitvoeraangiften doen bij de Douane.

Juiste douanekennis verkrijgen als exporteur

Investeren in douanekennis is noodzakelijk voor jullie organisatie om compliant te zijn en te blijven. Er zijn verschillende partijen die trainingen aanbieden op het gebied van export en douanezaken, waaronder Evofenedex, Douaneopleidingen.nl en Stratech. Het volgen van dit soort trainingen stelt je in staat het werk van jullie logistiek dienstverlener te controleren en waar nodig bij te sturen. Ook leer je tijdig te anticiperen op veranderingen in de (douane)wetgeving die op jullie organisatie impact hebben. Met de juiste kennis voorkom je vervelende situaties, zoals btw-naheffingen en boetes. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen!

Overweeg je om zelf je uitvoeraangiften te gaan indienen bij de Douane, maar beschik je nog niet over de juiste douanekennis? Geen probleem! Naast de innovatieve douanesoftware Stratech Shipment bieden wij een training die je van A t/m Z volledig ontzorgt bij de transitie van uitbesteden naar zelf doen. Door middel van deze training breng je jouw douanekennis up-to-date. Aan de hand van praktijkcases, opdrachten en theorie bereiden we je voor om volledig zelfstandig je uitvoeraangiften te verwerken. 

Lees hier meer informatie over de training 'Douanekennis en digitale aangiften voor export'.

Douanekennis: een must-have

Om terug te komen op de vraag aan het begin van dit artikel: is inhouse douanekennis een must-have of nice-to-have als je als exporteur jouw aangiften uitbesteedt? Het antwoord is duidelijk, het is een must-have. Omdat jij als verzender altijd zelf verantwoordelijk bent en omdat je om compliant te blijven in staat moet zijn om de aangifte van een logistiek dienstverlener te controleren. Investeren in training van jouw medewerkers kan zorgen voor grote kostenbesparingen op de lange termijn.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van onze trainingen en/of douanesoftware? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking of offerte.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#