icon
Logo

Douane werkt aan nieuwe noodprocedure voor AGS

De Nederlandse Douane verwacht in de loop van 2020 een nieuwe noodprocedure voor het aangiftesysteem AGS te implementeren. Belangrijke veranderingen zijn het werken met nieuwe e-mailadressen en automatische auto-reply’s voor vrijgave. Over de exacte datum waarop de nieuwe noodprocedure voor het AGS-systeem in werking zal treden is momenteel nog geen duidelijkheid. 

Het voordeel voor aangevers van de nieuwe AGS noodprocedure

Het grote voordeel van de nieuwe noodprocedure AGS is dat deze werkt met automatische auto-reply’s voor vrijgave. De Douane heeft in de nieuwe procedure een reactietijd van negentig minuten bij invoer en dertig minuten bij uitvoer. Als ze in die tijd niets met jouw aangifte doen, worden de goederen automatisch vrijgegeven. Tot nu toe moet je na het verstrijken van de reactietijd zelf naar de Douane bellen. Als hun computersysteem een grote storing heeft, kom je vaak in een lange wachtrij terecht. Dat is straks dus voorbij.

Ook voor de Douane heeft de nieuwe procedure voordelen. Dankzij de auto-reply’s kunnen zij de aangiften sneller en beter filteren en zich concentreren op de aangiften die ze fysiek willen controleren. Momenteel wordt ook gewerkt aan het verder automatiseren van de (risico)selectie van de noodaangiften.

Douane accepteert straks alleen een standaardformulier in pdf 

Noodaangiften worden straks alleen nog door de Douane geaccepteerd als deze in pdf-formaat zijn verzonden naar nieuwe e-mailadressen, welke in een later stadium door de Douane worden gecommuniceerd. Hiervoor kun je het standaardformulier voor invoer en uitvoer gebruiken. Bijlagen kunnen verstuurd worden in de formaten pdf, txt en jpeg. Bij het indienen van een noodaangifte mag je maandkrediet niet overschreden worden. Vergeet daarom niet dit vooraf te controleren.

bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de optimalisatiemogelijkheden voor uw proces? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#