icon
Logo

Douane: wat verandert er voor bedrijven op 1 januari 2022?

Doorgaans is 1 januari een datum waarop vaak veel nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Zo ook op 1 januari 2022.

In dit artikel delen we de belangrijkste Douanewijzigingen voor Nederlandse importeurs en exporteurs die na de jaarwisseling in werking treden. Wij adviseren je te controleren of deze wijzigingen ook voor jouw bedrijf gelden. 

Wijziging codes tabel A22; Aard van de transitie

1 januari 2022 is de invoeringsdatum van de nieuwe Europese uitvoeringsverordening voor bedrijfsstatistieken. Het veld ‘Aard van de transitie’ in de aangifte gaat daarmee wijzigen. Vanaf de introductie van het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) - later in 2022 - geef je de aard van de transactie aan met een 2-cijferige code.

Binnen het huidige aangiftesysteem AGS is technisch maar plek voor 1 cijfer. Daarom wijzigt de invulling voor 99% van de aangevers niet gelijk in het nieuwe jaar. Wij adviseren je wel om de kolom ‘bijzonderheid’ door te nemen op de website van de Douane. Dit om te bepalen of de invulling voor jullie per 1 januari 2022 daadwerkelijk gelijk blijft. 

 

7e editie van Harmonized System (GS)

Op 1 januari 2022 treedt de 7e editie van het Geharmoniseerde System (GS) in werking. Dit zijn de wereldwijd gestandaardiseerde goederencodes. Deze codes worden elke vijf jaar vastgesteld door de World Customs Organization (WCO). In vergelijking met voorgaande edities wijzigt er in 2022 relatief veel. Het is dus belangrijk om te controleren of jullie goederencodes in 2022 wijzigen. Voor meer informatie, lees dit artikel van het WCO.

Ook de Europese Unie heeft voor toepassing van de goederencodes in de Europese Unie aanpassingen doorgevoerd in de gecombineerde normenclatuur. Meer informatie vind je op de website van EUR-Lex.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Douanewijzigingen per 1 januari 2022? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#