icon
Logo

Douane: wat verandert er voor bedrijven op 1 januari 2022?

Doorgaans is 1 januari de datum waarop veel nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Het jaar 2022 is daarop geen uitzondering.

In dit artikel delen we met u de belangrijkste wijzigingen op het gebied van Douane die na de jaarwisseling in werking zullen treden. Wij adviseren u te controleren of één van deze wijzigingen impact hebben op uw bedrijf. 

Wijziging in gebruik van de codes uit tabel A22, Aard van de transitie

De Douane heeft aangegeven dat in verband met de invoeringsdatum van 1 januari 2022 van de nieuwe Europese uitvoeringsverordening voor bedrijfsstatistieken, het aangegeven veld ‘Aard van de transitie’ in de aangifte gaat wijzigen. Dit betekent dat bij de introductie van het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) - later in 2022 - de aard van de transactie voortaan met een 2-cijferige code moet worden aangegeven.

Omdat binnen het huidige aangiftesystemen AGS technisch maar plek is voor 1 cijfer, wijzigt de invulling voor 99 procent van de aangevers in het nieuwe jaar waarschijnlijk niet. Wij adviseren u wel om de kolom ‘bijzonderheid’ op de website van de Douane goed door te nemen om te bepalen of inderdaad de invulling voor u per 1 januari 2022 gelijk blijft. 

7de editie van Harmonized System (GS): veel wijzigingen per 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 treedt de 7de editie van het Geharmoniseerde System (GS) in werking, de wereldwijde gestandaardiseerde goederencodes. Deze codes worden elke vijf jaar vastgesteld door de World Customs Organization (WCO). In verhouding met voorgaande edities zijn er in 2022 relatief veel wijzigingen. Het is dus belangrijk dat u controleert of u wellicht in 2022 met wijzigingen in uw goederencodes te maken krijgt. Meer weten? Lees dan dit artikel van het WCO.

Ook de Europese Unie heeft aanpassingen doorgevoerd in de gecombineerde normenclatuur, voor toepassing van de goederencodes in de Europese Unie. Meer informatie kunt u hier vinden.

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#