icon
Logo

Douane en NVWA verbeteren importproces voor veterinair

In het kort:

Importzendingen met dieren of dierlijke producten worden door de NVWA en Douane voortaan sneller en beter verwerkt. Dit komt door de inzet van slimme automatisering. Hierdoor is er minder verlies van tijd bij het importeren van goederen. Dit is een positieve ontwikkeling voor het bedrijfsleven en de Nederlandse Douane. 

Samenwerking van NVWA en Douane bij importcontroles

Er komt veel bij kijken als u als importeur goederen uit een derde land naar Nederland haalt. Zo controleert de NVWA alle zendingen met levende dieren, dierlijke producten, levensmiddelen en diervoerders van niet-dierlijke oorsprong. Dit gebeurt onder andere in grenscontroleposten op Schiphol of in de haven van Rotterdam. Ook moet elke zending bij de Douane worden aangegeven ten invoer. De Douane bekijkt dan onder andere of een importcontrole  van de NVWA nodig was, of die überhaupt wel uitgevoerd is en of de zending door de NVWA is toegelaten.

Door slimme automatisering een efficiĆ«nter importproces 

De douanebeambte zocht tot voor kort de betreffende importzending handmatig op in het NVWA-systeem. De NVWA heeft deze controle samen met de Douane weten te automatiseren. Dit hebben zij gedaan binnen het project ‘Digitalisering Importproces’.Voor fytosanitaire zendingen (planten en plantaardige producten) was dit al het geval. De Douane en het bedrijfsleven besparen hier veel tijd mee. De nauwkeurigheid van controles wordt ook beter door deze automatisering.

De nieuwe werkwijze wordt vanaf 21 juni 2021 verder uitgerold. Een succesvolle pilot is hier aan vooraf gegaan. Het project gaat een vervolg krijgen. Deze nieuwe werkwijze gaat in de toekomst ook worden toegepast bij de import van levensmiddelen.

Oplossing voor het complete importproces: Douane, Portbase & NVWA

Wilt u als importeur ook tijd besparen en meer grip op uw binnenkomende zendingen? Dat kan! Onze slimme software maakt het mogelijk om een invoeraangifte automatisch op te stellen op basis van de gegevens die zijn gebruikt voor uw aanvraag bij de NVWA. Met één druk op de knop stuurt u alle informatie met betrekking tot uw importzending naar de NVWA, Douane en Portbase. Meer weten? Lees dan hier verder.

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van onze douanesoftware voor uw organisatie? Neem u dan contact op met ons.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#