icon
Logo

Denkrichting Douane omtrent scenario’s DMS in juli bekend

In de toekomst gaat de aangifte voor bedrijven die over een Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA) beschikken veranderen. Per 1 juli 2021 wordt door de Nederlandse Douane namelijk het nieuwe Douaneaangiften Management Systeem (DMS 4.0) ingevoerd. Het is nog niet duidelijk hoe deze veranderingen eruit gaan zien, want er zijn diverse scenario’s mogelijk. Op woensdag 8 juli 2020 zal de Douane de denkrichting voor de toekomst met het bedrijfsleven delen.

Douane en bedrijfsleven zijn allebei van mening dat de logistiek zo min mogelijk moet worden gehinderd door de wijze van aangifte. De Douane heeft op basis van de voorkeuren van bedrijven een haalbaarheidsstudie van de verschillende scenario’s uitgevoerd.

Ontheffing van aanbrengbericht

De verschillen tussen de scenario’s zitten vooral in (ontheffing van) het aanbrengbericht en de wijze waarop de aanvullende aangifte kan worden ingediend. Onder de huidige systematiek van de Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA) geldt voor alle vergunninghouders een algemene ontheffing van het aanbrengbericht (melding). Dit betekent in de praktijk dat bij inslag nooit een fysieke controle plaatsvindt. Ontheffing van het aanbrengbericht is onder het Douanewetboek van de Unie (DWU) nog steeds mogelijk, maar onder strikte voorwaarden.

Wijze van aangifte

De aanvullende aangifte kan een algemeen, periodiek of samenvattend karakter hebben. Bij het algemene karakter wordt er een-op-een een aangifte gemaakt per aanbrengbericht. Dit leidt tot grote aantallen aangiften en uitnodigingen tot betaling (UTB’s). Bij het samenvattende karakter geldt een maximum van 9.999 regels. Dit is niet voldoende voor de grote aangevers. Bovendien bestaat het risico dat bij een fout in een van de regels de Douane de hele aangifte weigert. Het is dan noodzakelijk snel te reageren om alsnog een juiste en tijdige aangifte te doen. De meeste bedrijven vinden daarom een scenario dat - al dan niet met ontheffing van het aanbrengbericht - uitgaat van het periodieke karakter het best praktisch uitvoerbaar.

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen betreffende de introductie van het nieuwe douanesysteem DMS? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief van Stratech

Bron: evofenedex

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#