icon
Logo

Coronacrisis: tijdelijke maatregel oorsprongscertificaten

In verband met de coronacrisis kunnen er problemen ontstaan met het aanleveren van herkomst- en oorsprongscertificaten. Onder normale omstandigheden is bij invoer een origineel exemplaar vereist van deze certificaten. Op voorstel van de Europese Commissie is toegestaan dat de certificaten – tijdelijk – óók digitaal overgelegd mogen worden. Een papieren kopie van het certificaat is nu ook tijdelijk toegestaan.

Het aanleveren van herkomst- en oorsprongscertificaten

Concreet mogen certificaten op deze manier worden overgelegd:

  • een kopie op papier, of een digitale variant (bijvoorbeeld een pdf-scan van een certificaat, of een online versie ervan). Het moet gaan om een kopie of digitale variant van een origineel certificaat. Getekend en gestempeld door de bevoegde autoriteiten.
  • een kopie op papier, of een digitale variant (bijvoorbeeld een pdf-scan van een certificaat, of een online versie ervan). Het moet gaan om een kopie of digitale variant van een origineel certificaat. Met een digitale handtekening van de bevoegde autoriteiten – dit wordt met terugwerkende kracht toegestaan voor certificaten die zijn afgegeven vanaf 1 maart 2020. 

Stuur digitale bescheiden naar: douane.nederland.ags@belastingdienst.nl

Gaat het om uitvoer? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van de vergunning Toegelaten Exporteur. Hierover leest u meer in het Handboek Douane.

Originele certificaten dienen in uw administratie aanwezig te zijn

De Douane controleert of de aangeleverde documenten juist zijn. De originele certificaten moeten in de administratie aanwezig zijn, of later alsnog worden opgenomen in die administratie. We moeten de originele certificaten achteraf dus kunnen controleren. De maatregel geldt voor: certificaten goederenverkeer EUR.1, certificaten goederenverkeer EUR-MED, certificaten van oorsprong FORM A en A.TR certificaten.

Bron: Nederlandse Douane

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#