icon
Logo

Britse invoeraangifte vanaf 1 januari verplicht

Met ingang van 1 januari 2021 moesten Europese en Britse bedrijven al rekening houden met nieuwe regels op het gebied van onder andere in- en uitvoerformaliteiten, oorsprong en btw. Regels met een behoorlijke impact op de afwikkeling van transacties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat we volgend jaar met veel veranderingen rekening moeten houden.

Uitgestelde douaneaangifte geldt niet meer

Om te voorkomen dat er te veel vertragingen aan de grens ontstaan, heeft het Verenigd Koninkrijk ervoor gekozen de douaneformaliteiten in 2021 minimaal te houden. Importeurs konden hierdoor een beroep doen op de regeling uitgestelde aangifte. Dit betekende dat de Britse importeur de douaneaangiften - onder bepaalde voorwaarden - met een halfjaar kon uitstellen en daarmee ook de betaling van eventuele invoerrechten en btw. Deze regeling loopt af op 31 december 2021. Kortom, vanaf 1 januari 2022 is een volledig ingevulde Britse invoeraangifte verplicht.

Een belangrijke verandering, met vooral een impact op Britse importeurs. Maar ook voor u als verkoper, indien u onder de Incoterms® 2020-regel Delivered Duty Paid levert en naast de uitklaring ook verantwoordelijk bent voor de inklaring in het VK. In dat geval is het belangrijk de documentatie van eerdere zendingen op orde te hebben, zodat de aanvullende aangiften op tijd ingediend kunnen worden. Als de aangifte wordt verzorgd door een douaneagent of vervoerder, is het verstandig dit goed af te stemmen.

Einde overgangsperiode bewijslast attest van oorsprong

Exporteurs mochten op grond van Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2254, tot 31 december 2021 attesten van oorsprong voor de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk opstellen op basis van leveranciersverklaringen die door de leverancier achteraf konden worden ingediend. Deze overgangsperiode loopt binnenkort af. Dat betekent dat exporteurs uiterlijk op 1 januari 2022 in het bezit moeten zijn van leveranciersverklaringen om de oorsprong aan te kunnen tonen.

Wijziging in Britse douanemodellen

Het indienen van invoeraangiften bij de Britse douane kan per 1 januari 2022 via twee verschillende modellen: Pre-lodgement en Temporary Stage. We gaan hieronder in op de belangrijkste kenmerken van beide modellen:

Temporary Stage

Voor goederen die conform het temporary storage model het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, geldt dat deze maximaal 90 dagen aan de grens kunnen worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit. Na aangifte bij de Britse douane reizen de goederen door naar hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk.

Pre-lodgement

Als organisatie dient u in het nieuwe pre-lodgement model uw douaneaangifte(n) al in voordat goederen in de Europese Unie aan boord gaan. De vervoerder koppelt deze aangifte(n) vervolgens via de Britse Goods Vehicle Movement Service (GVMS) aan een specifieke trailer. De Goods Movement Reference (GMR) die hieruit volgt, wordt door de vervoerder gebruikt voor toegang tot de Nederlandse ferryterminal. Geen GMR betekent geen toegang. Eenmaal aangekomen in de Britse haven, kunnen de goederen met behulp van de GMR in de meeste gevallen direct door.

Houd rekening mee dat sommige havens een port community system hebben waar douanedocumenten vooraf kunnen worden aangemeld. Andere havens moeten nog een keuze maken tussen het pre-lodgement of temporary storage model.  Evofenedex adviseert om met uw Britse klant of douane-expediteur te overleggen hoe de vooraanmelding het beste kan worden gedaan.

Verplichte vooraanmelding van landbouwproducten en levensmiddelen

De Britse regering heeft besloten de verplichte vooraanmelding voor agro- en foodproducten (zowel dierlijke als plantaardige) uit te stellen tot 1 januari 2022. Dit betekent dat de importeur deze producten vanaf 1 januari voor aankomst moet vooraanmelden via het Britse systeem IPAFFS.

Certificeringsplicht en fysieke controles Britse douane

Per 1 juli 2022 vinden volledige sanitaire en fytosanitaire controles plaats op producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Zo is bij export van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en andere producten van dierlijke oorsprong vanuit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 juli een veterinair gezondheidscertificaat verplicht. Daarnaast vinden fysieke controles plaats op daarvoor aangewezen grenscontroleposten in het Verenigd Koninkrijk. Voor landbouwgoederen met een laag risico (zoals snijbloemen, groenten en fruit) is vanaf 1 juli een fytosanitair certificaat verplicht. Dit geldt ook voor biologische producten. Ook hiervoor vinden fysieke controles plaats op daarvoor aangewezen grenscontroleposten.

Welke havens over een controlepost beschikken en voor welk soort transporten, wordt rond de invoeringsdatums bekendgemaakt op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Britse overheid. Transporten worden dan twee keer gecontroleerd; dus zowel aan Europese als aan de Britse kant van de grens.

Bron: evofenedex.nl

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#