icon
Logo

Brexit: nieuwe exporteisen uitgesteld tot eind 2023

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat dit jaar geen extra invoercontroles op EU-goederen invoeren. Dat heeft de Britse regering op donderdag 28 april bekend gemaakt.

Goed nieuws voor Nederlandse exporteurs van fytosanitaire en veterinaire producten. Zij krijgen langer de tijd om zich op de nieuwe wetgeving voor te bereiden.

Huidige situatie vraagt om nieuw plan

De stijgende energiekosten en situatie in Oekraïne drukken zwaar op de internationale supply chain. En dat terwijl veel bedrijven nog aan het herstellen zijn van de pandemie. De Britse regering wil voorkomen dat de sterk gestegen kosten worden doorberekend aan de consument.

Daarom hebben ze besloten om op dit moment geen nieuwe administratieve verplichtingen op te leggen aan Britse bedrijven die importeren vanuit de EU. Omgekeerd geldt dit dus ook voor Europese bedrijven die exporteren naar het VK.

Krijg jij straks te maken met deze nieuwe exportverplichtingen? Download hier onze whitepaper met de 6 belangrijkste gevolgen en tips die jou helpen met het voorbereiden hierop. 

Nieuw Target Operating Model gepland voor eind 2023

In plaats van het geplande Border Operating Model (BOM) gaat de regering werken aan een nieuw Target Operating Model (TOM). In de herfst van 2022 wordt het nieuwe Target Operating Model gepubliceerd. Het wordt dan duidelijk hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit komt te zien. Eind 2023 zullen de nieuwe regels dan van kracht worden.

Wat betekent dit voor onze export naar het VK?

De regels die gepland waren om in juli, september en november 2022 in te gaan, worden verschoven. Het gaat hierbij onder andere om:

  • Verplaatsing van verplichte sanitaire en fytosanitaire controles naar een Border Control Post (BCP);
  • Verplichte veiligheids- en beveiligingsverklaringen voor export vanuit de EU naar het VK;
  • Verplichte aanmelding van sanitaire en fytosanitaire producten bij een BCP;
  • Verboden en restricties op de export van gekoeld vlees vanuit de EU naar het VK.

Als Nederlandse exporteur heb je dus langer de tijd om jouw processen en systemen voor te bereiden. De regels die al op 1 januari 2021 zijn ingegaan blijven van kracht. Denk aan gezondheidscertificaten voor de export van levende dieren en hoog risico dierlijke- en plantaardige producten naar het VK.

Houd voor de laatste stand van zaken ook de websites van de NVWA en UK Government in de gaten.

Van uitstel komt geen afstel

Dat de ingangsdatum van de nieuwe regels is uitgesteld, betekent niet dat je als exporteur de voorbereiding kunt uitstellen. Integendeel, het nieuwe Target Operating Model is sterk gericht de inzet van technologische oplossingen. Bedrijven die voor hun gezondheidscertificaten nu nog volledig afhankelijk zijn van papier en handmatige invoer, doen er goed aan om dit proces te digitaliseren en automatiseren.

Het handmatig aanvragen van een gezondheidscertificaat bij de NVWA is een tijdrovend en foutgevoelig proces. Maak je een fout op het gezondheidscertificaat, dan heeft dit grote gevolgen voor je zending. Voordat de fout ontdekt wordt, zijn je goederen vaak al in het VK. Daar worden de goederen tegengehouden en lopen jouw kosten op. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

NVWA gezondheidscertificaten digitaal aanvragen 

Stratech Shipment software voor NVWA CLIENT aanvragenMet Stratech Shipment wordt dit proces een stuk efficiënter en makkelijker. De benodigde gegevens worden vanuit jouw ERP- of WMS-systeem gehaald en automatisch ingevuld bij jouw aanvragen in CLIENT – het systeem van de NVWA.

Met dezelfde gegevens kun je ook alle andere documenten opmaken die de zending begeleiden. Zo regel je snel én eenvoudig al jouw gezondheidscertificaten.

Ontdek de voordelen van Stratech Shipment >
Meer weten?

Wil je meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen je graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#