icon
Logo

Brexit kan leiden tot chaos bij de Douane van het VK

26 september 2017

De enige manier waarop de Britse regering kan voorkomen dat de Brexit uitloopt op een totale ontwrichting van de in- en uitvoer met de Europese Unie (EU), is dat het Verenigd Koninkrijk (VK) na zijn vertrek uit de Unie voorlopig alle regels van de EU blijft naleven en alleen de politieke instellingen verlaat. Tot die conclusie komt een denktank van de Britse regering in een recent verschenen rapport over de gevolgen van de Brexit voor de afhandeling van de in- en uitvoer met de overblijvende 27 lidstaten als het VK op 29 maart 2019 de EU verlaat.

VK wil overgangsperiode van twee jaar na Brexit

De regering-May heeft aangegeven dat zij streeft naar een overgangsperiode van twee jaar, waarin het VK deel uit blijft maken van de Europese interne markt en de douane-unie, en de huidige regels blijven bestaan. Hierdoor hoeft het bedrijfsleven zich slechts één keer aan te passen aan nieuwe douaneregels. De Brexit gaat Britse bedrijfsleven alleen al £4 mrd aan douaneformaliteiten kosten.

Volgens het Institute for Government betekent dit in de praktijk dat de Britten aan alle Europese regels zullen moeten blijven voldoen en in eerste instantie de EU alleen politiek vaarwel zeggen. Een EER-lidmaatschap, zoals Noorwergen dat heeft, is onwenselijk voor het VK. Landen als Noorwegen betalen wel voor toegang tot de Europese Economische Ruimte, maar hebben geen invloed op hoe de regelgeving eruit ziet.

Enorme operatie om alle douaneformaliteiten te herstellen

De Britse onderzoekers schetsen de enorme omvang van de operatie die nodig is om de Douane tussen het VK en de EU in ere te herstellen. De regering moet bij meer dan dertig ministeries en openbare instellingen veranderingen doorvoeren, waardoor meer dan honderd lokale autoriteiten worden geraakt.

In de private sector wordt een veelvoud van bedrijven geraakt door de terugkeer van de Douane, die volgens het Institute for Government onvermijdelijk is ongeacht de manier waarop het VK uit de EU vertrekt. Er zijn 180.000 bedrijven die na de brexit voor het eerst douaneverklaringen zullen moeten overleggen. Dat zijn vooral ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf. De kosten voor alleen de nieuwe douaneformaliteiten zullen in de buurt van de £4 mrd komen te liggen, aldus het rapport.

Meer weten over de Brexit?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#