icon
Logo

Brexit-akkoord kan binnen een week worden bereikt

Een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de Brexit ligt binnen bereik. Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier tijdens een bijeenkomst van de Europese Kamers van Koophandel in Brussel. Volgende week woensdag bepalen de EU-leiders, zonder premier Theresa May erbij, of er voldoende aanleiding is om overeenstemming te bereiken over de Brexit.

Overeenkomst tussen EU en VK is voor 80 tot 85 procent klaar

De overeenkomst is volgens Barnier nu voor 80 tot 85 procent af, maar nog altijd is de oplossing van een aantal belangrijke punten nog niet duidelijk. Zo wordt nog naar een oplossing gezocht hoe producten die vanuit de EU het Verenigd Koninkrijk in worden gevoerd snel ingevoerd kunnen worden. 

Barnier zegt dat de EU er alles aan doet om producten de grens met Noord-Ierland op de "minst ingrijpende manier te laten passeren". Dat zou bijvoorbeeld kunnen op veerboten of in havens en fabrieken waar de producten vandaan komen. Maar voedselveiligheidscontroles moeten volgens de EU-onderhandelaar wel aan de grens plaatsvinden.

De Brexit kent alleen maar verliezers

Volgens Barnier wordt er "dag en nacht" gewerkt om op zatedag 30 maart 2019 ordelijk uit elkaar te kunnen gaan. "Ook zullen we proberen een zo eerlijk mogelijke deal voor de toekomst te sluiten." De Fransman zei dat de Brexit geen "toegevoegde waarde" heeft en alleen verliezers kent. 

Als de 27 EU-leiders op woensdag 17 oktober positief oordelen over de Brexitonderhandelingen, roept EU-president Donald Tusk alle 28 regeringsleiders half november naar Brussel om het akkoord op het hoogste niveau af te maken.

Bron: nu.nl / Reuter / ANP

Meer weten over dit artikel?

Heeft u vragen aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#