icon
Logo

Agro-producten vanaf 1 april verplicht gezondheidscertificaat

In het kort:

Voor export naar het VK van agro-producten zoals verse groenten, bloemen en zuivel is vanaf donderdag 1 april een gezondheids-certificaat verplicht. Peter Verbaas van de NVWA: "Zendingen zonder de juiste papieren komen in de problemen". Om voor ieder product het juiste certificaat te krijgen, moeten exporteurs een aantal belangrijke administratieve stappen zetten.

Misschien is 1 april 2021 wel de belangrijkste ‘Brexit-dag’ van dit jaar voor de agro-sector. Dan moeten bij export van de Europese Unie (EU) naar het VK onder meer bloemen, groenten en fruit voorzien zijn van een fytosanitair certificaat. Veel veterinaire producten die worden gemaakt van dierlijke grondstoffen moeten voorzien zijn van een veterinair gezondheidscertificaat.

250 verschillende gezondheidsdocumenten

De deadline van 1 april - "Geen grap!", benadrukt Brexit-coördinator van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) Peter Verbaas – staat in het Border Operating Model (BOM) van de Britse overheid. In dit document is vastgelegd hoe de Britten in drie fases hun nieuwe importregels introduceren. Volgens het BOM is certificering van ‘hoge risico producten’, zoals bomen, vaste planten en levende dieren, al sinds 1 januari verplicht. Voor vrijwel alle andere agro-producten geldt de certificeringsplicht vanaf 1 april.

Iedere productcategorie heeft een eigen veterinair gezondheidscertificaat, dat de NVWA opstelt op basis van Britse regelgeving. "Er zijn zo’n 250 verschillende gezondheidsdocumenten. Denk bijvoorbeeld aan eieren, kaas en vleessoorten", legt Verbaas uit. Om voor ieder product het juiste certificaat te krijgen, moeten exporteurs een aantal belangrijke administratieve stappen zetten. Zo moeten exporteurs de juiste e-herkenning hebben, zich bekendmaken bij de NVWA en registreren bij de relevante keuringsdienst. Die kan per sector, product of productgroep verschillen. Vervolgens is registratie bij het ICT systeem e-certNL noodzakelijk. Én exporteurs moeten zich bij de Britse overheidssystemen bekendmaken.

Details certificaten

In het Border Operating Model (BOM) van de Britten staan lijsten van de producten die per 1 april fytosanitaire certificaten of veterinaire gezondheidscertificaten moeten hebben. Echter, het VK spreekt nog over de details van de certificaten in deze lijsten met de Europese Commissie (EC), het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV), de NVWA en de keuringsdiensten.

Verbaas: "Voor Britse landbouwgoederen die naar de EU worden geëxporteerd gelden sinds 1 januari 2021 de importregels die voor alle landen buiten de EU gelden. Maar de Britten hebben voor hun import een gefaseerde invoering gekozen. Dit zorgt er mede voor dat tot 1 april nog onduidelijkheid is over details bij diverse exportcertificaten. Maar vergis u niet. Certificering zal in vrijwel alle gevallen noodzakelijk zijn en de tijdige voorbereiding van bedrijven hierop is cruciaal."

Meer weten? Lees dan het artikel op de website van het Brexitloket. 

Automatisch uw gezondheidscertificaten aanvragen bij de NVWA? Dat kan!

Doordat wij onze software Stratech-SPS hebben gekoppeld aan het systeem e-CertNL wordt het handmatig overtypen van gegevens op de webportal van de NVWA overbodig. Dit vermindert niet alleen de kans op fouten, maar reduceert ook drastisch de hoeveelheid werk per zending. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan hier verder over Stratech-SPS in combinatie met e-CertNL

Meer weten over dit artikel?

Nieuwsgierig naar de impact van deze wijziging op uw organisatie? Neem u dan contact op één van onze specialisten.

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#