icon
Logo

AGF.nl in gesprek met John Schutten over DMS en Brexit

In het kort:

Inklaringen, aangiftes: met de Brexit hebben deze formaliteiten voor veel exporteurs nog een andere dimensie gekregen, zeker met de nieuwe importregels en grenscontroles die respectievelijk per 1 oktober 2021 en 1 januari 2022 op stapel staan. Daarnaast heeft het nieuwe Douane Management Systeem (DMS) ook de nodige impact. In het gesprek met AGF.nl vertelt John Schutten, Product Manager bij Stratech, meer over deze ontwikkelingen en uitdagingen.

John: "AGS is het aangiftesysteem waarmee in Nederland alle opslag-, invoer- en uitvoeraangiften worden afgewikkeld. Dit systeem is de afgelopen jaren door de Douane stapsgewijs geïmplementeerd om te kunnen voldoen aan de eisen van het Douanewetboek van de Unie. Hoewel de meeste aangevers al enige tijd gebruik maken van AGS, is de implementatie van dit systeem nooit voltooid. Grote importeurs met een douane-entrepot, koeriers en e-commercebedrijven werken namelijk nog steeds met separaat ontwikkelde oplossingen", legt John uit. "Maar dat gaat veranderen! Bij de Douane is onlangs het startschot gegeven voor de laatste fase van de implementatie van AGS, ook wel bekend onder de naam AGS4, waarmee de aangiftesystemen GPA, SPA en VENUE worden vervangen."

Goede voorbereiding op het nieuwe DMS is het halve werk

"Bedrijven die nu werken met AGS of volgens de Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA)  - of vergunninghouders douane-entrepot die hun douaneaangiften hebben uitbesteed - moeten dus actie ondernemen. Daar hebben wij met onze softwareoplossingen voor ontwikkeld. We bieden die aan op twee verschillende wijze, namelijk als pakket met een jaarlijkse fee waarbij op basis van de functionaliteit een bepaald bedrag wordt berekend of op een manier waarop we een bepaald bedrag per aangifte innen, waarbij geldt: hoe groter de bundel, hoe scherper de prijs", vertelt John. "Met ons eerste pakket bedienen we met name de bovenkant van de markt, maar we merkten dat er ook bij kleinere bedrijven behoefte was aan een oplossing op maat. Op deze wijze kunnen we de hele AGF-markt bedienen."

"Onze software ontwikkelen we volledig zelf. Onze consultants maken allereerst een quick scan van een bedrijf waarbij ze kijken hoe een bedrijf georganiseerd is en de processen zijn ingericht. Vervolgens kijken wij of Stratech daar een rol in kan vervullen. Als dat zo is, kunnen we snel een implementatie verzorgen en kan de klant na de bestelling snel met de software aan de slag", vertelt John. Voor bedrijven die regelmatig im- en exporteren is het een must om zelf met software douaneaangiften te gaan verwerken. Hierdoor kan met geld besparen, doorlooptijden verkorten en houden ze controle over hun eigen aangifteproces."

Containers die stilstaan, dat is voor de AGF-sector absoluut geen optie

Typerend voor de AGF-branche noemt de product manager de doorloopsnelheid die gehanteerd wordt. "Het gaat om bederfelijke waar en dat is toch wat anders dan bijvoorbeeld machines. Bovendien betreft het vaak grote volumes. De goederen mogen niet stil staan en daarmee onderscheidt de AGF zich echt van andere sectoren. De Brexit-regels hebben volgens hem voor veel interesse uit de markt gezorgd. "Exporteurs die niet gewend waren bij de export naar Engeland aangifte te doen, hebben sinds 1 januari met de douane te maken. Ook zullen zij te maken krijgen met de NVWA vanwege de certificaatverplichting. Doordat wij een totaaloplossing voor NVWA en douane bieden, komen veel bedrijven bij ons terecht."

"Tegelijkertijd schuiven veel bedrijven de veranderingen die op hen afkomen voor hen uit. Dat zagen we voor de Brexit toen veel bedrijven pas op het laatste moment in beweging kwamen. En hoewel de wijzigingen van 1 oktober bij de NVWA  al een tijd zijn aangekondigd, zien we veel bedrijven pas nu in beweging komen. Daaruit blijkt soms wel dat bedrijven niet beseffen welke impact het heeft op hun organisatie. Ons advies is daarom: zorg dat je bent voorbereid. Dan is het werk wat gedaan moet worden te overzien en te realiseren!"

Bron: AGF.nl

Meer weten over dit artikel?

Wilt u meer weten over dit nieuwsbericht? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech. Wij helpen u graag verder!

Neem contact op

Meer weten over Stratech?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#