icon
Logo

Snelheid en accuraatheid, een must voor Koppert

Koppert Biological Systems werd opgericht in 1967. Door de decennia heen groeide dit familiebedrijf uit van een klein pioniersbedrijf, dat succesvol biologische kennis en industriële inventiviteit met elkaar wist te combineren, tot een mondiale marktleider op het gebied van biologische gewas-bescherming en natuurlijke bestuiving.

Vandaag de dag behoort Koppert met haar state-of-the-art productie- en distributieproces tot één van de meest toonaangevende bedrijven in de land – en tuinbouwsector in Nederland. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 25 internationale vestigingen en is actief op alle continenten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Berkel en Rodenrijs. Koppert heeft wereldwijd meer dan 1.500 medewerkers.

Het belang van snelheid bij het exporteren van levende have

Koppert kweekt ruim 40 verschillende soorten insecten, mijten, hommels en micro-organismen voor de land- en tuinbouwsector. Deze kwetsbare, levende organismen, verkopen zij aan tuinders en telers over de hele wereld. De zending moet in de kortst haalbare tijd bij de klant foutloos worden afgeleverd, anders is het product niet meer verkoopbaar. Snelheid en accuraatheid in de distributieketen is voor Koppert dus een must. Een hele uitdaging. Nicole Peereboom-Willems is Customer Service & Transport Manager bij Koppert. Haar team is verantwoordelijk voor het verwerken van alle (export)zendingen en maakt hiervoor gebruik van Stratech-SPS.

Nicole vertelt: “Wij produceren hier en exporteren onze producten naar 90 tot 100 landen over de hele wereld. Het is levende have wat wij verzenden. Dit betekent dat naast snelheid ook de temperatuur, de bestemming en hoe men omgaat met de zending voor ons heel belangrijk zijn. De regie over de distributieketen voeren we zelf, de uitvoering gebeurt grotendeels door derden. We hebben een fast-moving-supply-chain, waar geen fouten gemaakt kunnen worden. We hebben hele strakke deadlines.”

Sneller werken en minder fouten maken, het kan echt!

Om alle orders snel te kunnen verwerken wordt bij Koppert aanwezige data uit Microsoft Dynamics AX ingeladen in Stratech-SPS. Hiermee kan de exportafdeling met één druk op de knop per zending een groot aantal documenten opmaken, vervoerders als DHL en TNT aansturen en digitaal certificaten aanvragen bij de KvK. Daarnaast wordt Stratech-SPS door Koppert gebruikt om productbenamingen in te laden in de portal van de NVWA (e-CertNL). Nicole: “Toen ik hier net kwam, moesten mensen nog handmatig de Latijnse namen van onze producten intypen. Je kunt begrijpen hoeveel daarin fout ging. Alles wat hier weggaat aan documenten moet gewoon perfect zijn. Het mag niet zo zijn dat wij denken dat het goed is, het naar de expediteur of klant gaat en daar alsnog fouten worden ontdekt. In 2011 zijn we begonnen met Stratech. Ik vond het pakket toen al helemaal te gek. Het zorgt ervoor dat wij al onze (export)documenten echt 100 procent foutloos kunnen opmaken en dat is in onze business cruciaal.”

Ondernemingen streven naar groei, maar snelle groei brengt soms ook gevaren met zich mee als de organisatie niet tijdig en voldoende wordt geprofessionaliseerd om deze groei en de bijbehorende risico’s op te vangen. “Door Stratech zijn we als exportafdeling in staat om veel sneller te werken. De afgelopen vijf jaar is Koppert jaarlijks 10 tot 15 procent gegroeid qua omzet en volume. Als bedrijf zijn we zo snel gegroeid dat we nu nooit meer terug zouden kunnen naar onze oude manier van werken. Ook de checklist in Stratech-SPS vind ik superhandig. Hierdoor zien we precies wat de status is van elke zending, wat er nog moet worden uitgevoerd en wat al is voltooid. Zo blijft alles heel overzichtelijk, zelfs bij de groei die wij als bedrijf doormaken”, aldus Nicole.

Samen sterk: werk als bedrijf met de juiste partner

Koppert maakt gebruik van de kennis en software van Stratech om haar exportproces te optimaliseren. Nicole beschrijft haar ervaring: “Wat heel belangrijk is voor ons als bedrijf, is dat je werkt met de juiste partner. Stratech is voor mij één van de toppers waarmee wij als Koppert samenwerken. Ook als ik kijk naar de bedrijven waarmee ik in het verleden heb gewerkt, dan doet Stratech het gewoon heel goed. Sowieso de kennis die jullie hebben en de inzet die jullie tonen voor de klant is echt uniek. Constant wordt er gewerkt aan nieuwe innovaties voor jullie product. Naast dit alles is Stratech voor mij gewoon een prettig bedrijf om mee samen te werken. Geen nonsens.”.

Meer weten?

Wilt u weten wat Stratech kan betekenen voor uw logistieke proces? Bram Groener vertelt u hier graag meer over!

Neem contact op

Meer weten over Stratech-SPS?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#