icon
Logo

Smilde Foods: van tender naar succesvolle livegang met Stratech

Het voedingsmiddelenconcern Smilde Foods is een onderdeel van Koninklijke Smilde, een internationaal bedrijf uit Heerenveen. Smilde Foods is producent van margarines, sauzen, oliën, salades en quiches. Voor het verwerken van alle exportzendingen maken ze gebruik van onze innovatieve software Stratech-SPS. En vanuit deze keuze is een succesvolle samenwerking tot stand gekomen.

Van losse oplossingen naar één centraal systeem

Als Business Proces Analist bij Smilde Foods was Jeroen van Weperen nauw betrokken bij de tender en implementatie van Stratech-SPS. “Voor ons was het belangrijk om Excel zoveel mogelijk de deur uit te krijgen”, vertelt hij. “Bij Smilde Foods maakten we veel documenten nog handmatig op. Daarnaast verwerkten we KVK-exportdocumenten digitaal in een aparte applicatie. En het aanmelden van containers bij Portbase ging handmatig, net zoals het aanvragen van certificaten bij de NVWA en het boeken van vervoer. We typten de gegevens van één zending wel tig keer over op diverse plekken. Hiervoor zochten wij een goed alternatief.”

“We zochten een partner, geen leverancier”

“Eerst hebben we gekeken welke software er is op de markt”, vertelt Jeroen. “Er zijn niet zoveel aanbieders met een totaaloplossing voor het exportproces. Hierdoor bleven er al snel twee over. We hebben toen op basis van intern onderzoek een functioneel ontwerp geschreven over onze processen en onze wensen voor de toekomst. Beide partijen boden een passende oplossing voor onze situatie. Ook qua prijs en functionaliteit. De beslissing kwam dus op onderbuikgevoel aan. Welke partij sluit aan bij ons als organisatie? Waar kunnen we in de toekomst mee sparren en zoeken naar oplossingen? Wie past beter bij onze doenersmentaliteit? We zochten een partner, geen leverancier. Kijkend hiernaar, hebben we uiteindelijk voor Stratech gekozen.”

Implementatie van Stratech-SPS

Nadat de spreekwoordelijke ‘kogel door de kerk’ was, kon de implementatie van Stratech-SPS bij Smilde Foods beginnen. “Na een gezamenlijke kick-off met Stratech, hebben we als eerst gekeken naar de interface: welke data uit ons ERP-systeem JD Edwards is noodzakelijk voor het automatisch vullen van de aangiften en documenten? Het scheelde enorm dat wij onze dataset niet hoefden aan te passen. Vervolgens hebben we samen met Stratech gekeken naar de inrichting van de software en de invulling van ieder afzonderlijk document”, vertelt Jeroen.

“Ook vraagt een implementatie om een serieuze aanpak. Zo blijven aspecten als tijd, geld en risico’s binnen de gestelde grenzen. In het begin paste het project niet helemaal in onze eigen agenda en moesten we daarom enkele werkzaamheden uitstellen. Maar zowel qua tijd als planning is de implementatie wat ons betreft goed verlopen. Ook over de communicatie met Stratech zijn we tevreden. Tijdens het project waren de lijnen kort en werd er goed gecommuniceerd bij onduidelijkheden.”

Geoptimaliseerd en efficiënt exportproces

“Met Stratech-SPS is het opmaken en verwerken van exportzendingen veel efficiënter geworden”, vertel Jeroen. “Nu klikken we de gewenste documenten gewoon aan en zijn ze direct klaar. Onze medewerkers hoeven alleen nog maar de documenten te controleren. En ook dit is makkelijker, want alle data komt uit JD Edwards. Daarnaast zijn Portbase en de Kamer van Koophandel helemaal verwerkt in de software. Eén of twee klikken, en alles is klaar. We houden nu meer tijd over voor andere activiteiten.”

Veelbelovend partnerschap

“Als we ergens tegenaan lopen, dan lossen we dat samen gewoon weer op. Stratech kent haar softwareoplossing en heeft verstand van hele specifieke douanezaken. Wij weten wat onze zending inhoudt en het werk dat daarbij hoort. We kunnen goed samenwerken en met elkaar sparren. We bespreken regelmatig alle ontwikkelingen met onze accountmanager. Hierin staan vragen centraal als: Wat speelt er bij ons? Wat speelt er bij Stratech? Wat speelt er in de markt? En precies dat, is het stukje partnerschap dat wij zochten”, aldus Jeroen.

Meer weten?

Wil je weten wat Stratech kan betekenen voor jouw logistieke proces? Bram Groener vertelt je hier graag meer over!

Neem contact op

Meer weten over Stratech software?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#