icon
Logo

Selko kan groei in export aan mede dankzij Stratech

Sinds maart van dit jaar maakt Selko – onderdeel van Nutreco - gebruik van Stratech-SPS om de groei in exportvolumes te kunnen bijbenen. Door hun exportproces te automatiseren, kunnen zij meer exportzendingen verwerken en tegelijk 0,8 fte besparen.

We gingen in gesprek met Laurens Monfrooij, Supply Chain Manager bij Selko, over de behoefte, de samenwerking én het resultaat van het gebruik van Stratech-SPS.

Selko: “Wij zochten een oplossing om ons exportvolume te kunnen laten groeien en tegelijkertijd compliant te blijven met de importvereisten per land van bestemming”. 

Vanuit Tilburg produceert Selko een breed scala aan additieven en additieven-oplossingen voor de gehele diervoederketen, van grondstof tot diervoer. Focus gebieden voor deze diervoederadditieven zijn voederveiligheid, darmgezondheid, en nutritionele mineralen. Deze producten verkoopt Selko in 85 landen, binnen en buiten Europa, met behulp van 35 zusterbedrijven.

 “Ons exportproces was in de oude situatie een handmatig proces waarbij we werkten met papieren checklists en dossiers”, stelt Laurens. “Af en toe werd er wel eens een batchnummer verkeerd overgetypt waardoor er een container vast bleef staan in de haven. Dit is niet te voorkomen in een handmatig proces maar heeft wel grote gevolgen”.

“Het is leuk als je een ERP-systeem hebt, maar dan ben je vervolgens alsnog met tal van instanties zoals de Kamer van Koophandel, de douane en de NVWA bezig om je exportdocumenten te verzamelen. Daar heb je allemaal aparte tokens, inlogcodes, verificaties voor nodig. Daarnaast zochten we een slimme manier om kennis te kunnen borgen. Aangezien wij bleven groeien werd dit proces steeds lastiger.

 

‘Als ik terugkijkt dan denk ik ‘hoe hebben we dat ooit voor elkaar gekregen zonder Stratech-SPS’”, aldus Selko.

In de zoektocht naar de geschikte software, heeft Selko een uitgebreide benchmark gehouden waarbij ze in gesprek zijn gegaan met andere aanbieders. ‘Wij hebben uiteindelijk voor Stratech-SPS gekozen omdat jullie de enige partij zijn die een totaalpakket levert. Jullie hebben maatwerk in een standaardvorm weten te gieten. Andere partijen hadden slechts oplossingen met gedeeltelijke automatisering of ze werkten met derden. Hierdoor besteed je de dossierafhandeling uit, maar moet je de basisinformatie alsnog zelf aanleveren. We kwamen tot de conclusie dat niemand de totaaloplossing kan bieden die Stratech aanbiedt”.

Bij de vraag of er twijfels waren voorafgaand aan het project, antwoorde Laurens: “Ja, die waren er. De eerste businesscase die werd gepresenteerd was overweldigend. De return on investment was gezet op slechts één jaar. De tijdsbesparing die daar uit voortkwam was bizar! Daar hebben we later nog eens goed naar gekeken en bijgeschaafd. Uiteindelijk kwam het op 0,8 fte tijdsbesparing. We hebben er zelfs met een stopwatch naast gestaan om de verwerkingstijd per document te controleren”.

Selko: “Jullie hebben een maatwerkoplossing in een bepaalde standaard weten te gieten, dat is heel knap.” 

Over de samenwerking en oplevering van het project, weet Selko het volgende te vertellen: “Het contract, de juridische kant en de legal protocollen namen veel tijd in beslag. Ik begrijp ook dat je daar de tijd voor moet nemen, maar deze voorbereidingen vond ik lang duren. Eenmaal na het startshot, was jullie software binnen no-time geïmplementeerd.

‘Ik beveel jullie zeker aan bij andere bedrijven die hun groeiende exportvolumes willen bijbenen zonder het personeelsbestand uit te breiden. Jullie hebben een maatwerkoplossing die jullie in een bepaalde standaard hebben weten te gieten, dat is heel knap. Jullie customizen dit binnen de mogelijkheden en daardoor kan heel veel. Dat beveel ik zeker bij anderen aan. Soms blijven de vraagjes wel eens langer liggen dan dat ik zou willen. Dat begrijp ik wel want jullie groeien als kool.”

Meer weten?

Heb je vragen naar aanleiding van deze case, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de specialisten van Stratech.

Neem contact op

Meer over Stratech software?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#