icon
Logo

Het exportproces achter de aardappelproducten van Aviko

Aviko  is één van de grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld. Jaarlijks verwerkt Aviko 1,7 miljoen ton aan aardappelen tot diverse aardappelproducten. Export wordt steeds belangrijker voor dit toonaangevende bedrijf. Daarom maakt Aviko sinds 2010 gebruik van Stratech-SPS. En zo ondersteunen we al hun exportzendingen.

Meer containers afhandelen met hetzelfde aantal FTE

Ruben Olthuis is Project Manager bij Aviko en was destijds verantwoordelijk voor de implementatie van Stratech-SPS. "In 2009 werd het verplicht om uitvoeraangiften elektronisch in te dienen”, vertelt hij. “We zochten daarom een systeem dat de douaneaangiften én documentenstromen ondersteunt. Stratech-SPS was daarvoor de beste keuze. Anders hadden we hetzelfde werk met veel meer mensen moeten doen.”

Bennie Bergevoet, coördinator van het Export Cluster vult aan: “Het aantal exportzendingen buiten Europa stijgt. Tot 2010 was het opmaken van documenten veel handwerk in Word. Vooral het overtypen van gegevens was een arbeidsintensief proces met een grote kans op fouten. Tegenwoordig hebben we in Stratech-SPS zelfs een koppeling met de Kamer van Koophandel en Portbase."

Zendingen verwerken in een paar muisklikken

Bij Aviko is Stratech-SPS gekoppeld aan SAP. Dit zorgt voor een optimale documentenopmaak en verwerking met zo min mogelijk handmatig typewerk. "Vanuit het ERP-systeem downloaden we eenvoudig alle gegevens voor de zending”, vertelt Bennie. “Stratech-SPS doet vervolgens al het werk voor ons. We werken met een controle sheet, waarop medewerkers handmatig nog dingen kunnen aanpassen. Zo blijven we flexibel en dat is vaak ook wel noodzakelijk bij export en de verschillende klantwensen.”

Ruben vult zijn collega aan: “Er is veel logica en kennis in Stratech-SPS ondergebracht. Voor bepaalde landen worden automatisch de juiste documenten toegevoegd. We hoeven nu niet meer na te denken over welke documenten er allemaal bij een zending horen.”

De flexibiliteit van Stratech-SPS voor export

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om bepaalde functionaliteiten onder te brengen in het ERP-systeem of in software van derde partijen. Aviko koos er bewust voor om het opmaken van documenten en verwerken van aangiften onder te brengen in Stratech-SPS, en niet in SAP. Ruben: "Met Stratech-SPS stellen wij zelf documenten op zonder daarbij altijd gebruik te moeten maken van een externe consultant. Ook zijn we van het beleid van SAP afgestapt vanwege de gunstige prijs en flexibiliteit van Stratech-SPS". Bennie vult aan: "We kunnen bijvoorbeeld eenvoudig zelf documenten maken, toevoegen of samenvoegen. Als we drie verschillende zendingen hebben voor één klant, maken we nu heel eenvoudig één paklijst. Dat we flexibel zijn voor onze klanten, is een groot pluspunt.”

Controle over processen met Stratech als partner

Aviko heeft bij Stratech vaste aanspreekpunten voor Account Management, Consultancy en Servicedesk. Ruben: "Door deze vaste aanspreekpunten is het makkelijk schakelen. Zij kennen ons bedrijf en de inrichting van onze software. Problemen zijn vaak snel opgelost. In het verleden was er nog wel eens onduidelijkheid, maar dat is tegenwoordig enorm verbeterd".

Bennie vult aan: "Op het moment dat er geen verbinding is met bijvoorbeeld de Douane, dan wordt dat meestal al binnen 1 á 2 uur opgelost”. Ruben: "In Nederland hebben we het proces met Stratech mooi onder controle. Uiteraard blijven er altijd verbeterpunten en wensen ten aanzien van de software en samenwerking. In dit vakgebied is Stratech redelijk uniek. Er zijn weinig partijen in de markt die het hele scala aan exportprocessen in één softwaresysteem hebben geïntegreerd. Dit maakt ons werk flexibel en efficiënt."

Meer weten?

Wil je weten wat Stratech kan betekenen voor jouw logistieke proces? Bram Groener vertelt je hier graag meer over!

Neem contact op

Meer weten over Stratech-SPS?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#