icon
Logo

Door optimaal exportproces voelt vliegen met KLM als thuiskomen

Waar je ter wereld ook aan boord stapt, bij KLM voelt het als thuiskomen met het vertrouwde blikje Heineken en een Nederlandse stroopwafel. En daar komt een enorme logistieke operatie bij kijken. Helen ten Veen, Operations Manager bij KLM Inflight, vertelt hoe haar team alle buitenstations tijdig voorziet van de juiste producten én hoe Stratech hen daarbij ondersteunt.

KLM Inflight bevoorraadt de hele wereld vanuit Amsterdam

“Passagiers beseffen bij de terugvlucht vanuit een ver land vaak niet dat wij alle spullen daar al veel eerder naartoe hebben gebracht”, vertelt Helen. “Alles wat we nodig hebben, kopen we in en slaan we op in het warehouse van KLM Inflight in Amsterdam. Vanaf daar bevoorraden we KLM Catering Services en alle cateraars op de 60 buitenstations. Binnen Europa nemen we vaak alles voor de heen- én terugweg mee. Het grootste gedeelte van de wereld bevoorraden we met zeevracht. Daar komt het exportgedeelte om de hoek kijken waarvoor wij de software van Stratech gebruiken.”

Het logistieke proces van KLM

Het unieke logistieke proces van KLM wordt vanuit de thuisbasis Schiphol aangestuurd. De grote diversiteit aan producten en het aantal bestemmingen maakt het complex. “Eigenlijk exporteert KLM niet”, vertelt Helen. “De goederen die wij uitsturen veranderen niet van eigenaar, maar worden alleen van ons douane-depot in Amsterdam verplaatst naar een depot ergens anders in de wereld. Vanaf daar worden ze aan boord gebracht en geconsumeerd. Wat overblijft komt weer terug naar Amsterdam. En daarna begint alles opnieuw. Alles wat je aan boord eet, drinkt of aanraakt, komt dus hier vandaan.”

De charme van Stratech als softwarepartner

Al sinds 2005 ondersteunt Stratech KLM Inflight met haar exportactiviteiten door middel van innovatieve software en kennisoverdracht. Helen: “Als backbone van ons logistieke proces moet het systeem gewoon werken, simpel. In de hele markt en douanewereld wijzigen constant zoveel zaken, en daarbij speelt Stratech voor mij een belangrijke rol. Zij ondersteunen en begeleiden ons waar nodig. De charme van Stratech is dat het geen grote multinational is, maar een hands-on bedrijf waar de lijnen duidelijk zijn. Je bent geen nummer. En als het moet, zijn ze wel groot genoeg om bij de Douane met de vuist op tafel te slaan.”

De tip van KLM: “Daag jezelf uit”

Helen: “Daag jezelf voortdurend uit om te innoveren en processen te verbeteren. Besteed er echt tijd aan en laat je niet altijd leiden door de operationele gekte. Als je nog geen gebruikmaakt van een systeem zoals Stratech-SPS, onderzoek dan eens de mogelijkheden. Een transparant en gesloten proces is namelijk veel meer waard dan de investering.”

Meer weten?

Wil je weten wat Stratech kan betekenen voor jouw logistieke proces? Bram Groener vertelt je hier graag meer over!

Neem contact op

Meer weten over Stratech software?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij jouw werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor jouw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#