icon
Logo

Fijn thuiskomen aan boord bij KLM door de software van Stratech

Vliegen met KLM voelt voor veel passagiers als thuiskomen. Of je nou binnen Europa vliegt of van een ander continent terug naar Amsterdam, aan boord van een KLM-toestel wordt altijd dat vertrouwde blikje Heineken geserveerd of krijg je bij de koffie altijd een lekkere Nederlandse stroopwafel. Naast het bieden van een excellente service wordt door KLM aan boord voor de passagiers met behulp van herkenbare producten de ultieme thuiskom-beleving gecreëerd.

De enorme logistieke operatie die nodig is om deze beleving te kunnen realiseren is misschien wel net zo indrukwekkend als de 30 miljoen passagiers en 625.00 ton aan vracht die KLM per jaar vervoerd. Helen Ten Veen is Manager Operations bij KLM Inflight. Haar team van 7 FTE zorgt er dagelijks voor dat alle buitenstations tijdig worden voorzien van de juiste hoeveelheid producten. Voor het uitvoeren van deze logistieke activiteiten maakt KLM Inflight al sinds 2005 gebruik van Stratech-SPS.

KLM bevoorraadt de hele wereld vanuit Amsterdam

Helen: “Alles wat we nodig hebben aan boord wordt ingekocht en hier in het warehouse van KLM Inflight opgeslagen. Vanuit Amsterdam bevoorraden wij KLM Catering Services en alle cateraars op de 60 verschillende buitenstations. Binnen Europa nemen we vaak alles voor de heen- en terugweg gelijk mee. Maar hoe langer de afstand, des te schaarser de ruimte. Daar komt dan ook het exportgedeelte om de hoek kijken. We bevoorraden het grootste gedeelte van de wereld door middel van zeevracht en dat is ook waar wij Stratech voor gebruiken. Passagiers beseffen vaak niet dat als je terugvliegt van een verre bestemming, dat wij alle spullen daar al veel eerder naartoe hebben gebracht.”

Vanuit haar thuisbasis Schiphol wordt dit unieke logistieke proces van KLM aangestuurd. De grote diversiteit qua producten alsmede het aantal bestemmingslanden brengt een hoge mate van complexiteit met zich mee. “Eigenlijk exporteert KLM niet. De goederen die wij uitsturen veranderen namelijk niet van eigenaar. In principe worden alle goederen van ons douane-entrepot hier in Amsterdam verplaatst naar een depot elders in de wereld. Vanuit dat depot worden ze aan boord gebracht, geconsumeerd en wat overblijft komt weer terug hier in Amsterdam. Daarna begint alles opnieuw. Alles wat je aan boord eet, drinkt of aanraakt komt dus hier vandaan.”, aldus Helen. 

Als je goede processen hebt, scheelt je dat veel geld

Om het logistieke proces bij KLM Inflight optimaal te laten verlopen worden alle denkbare (export)documenten en douaneaangiften verwerkt middels de softwareoplossing van Stratech. Helen vertelt: “Dit hele proces, de corebusiness van KLM Inflight, behoort absoluut niet tot de kernactiviteiten van Air France-KLM. Het is een faciliterend proces. Gelukkig kan ik aantonen dat wij als organisatie echt veel geld verdienen met een transparant en gesloten circuit qua douanegoederen. Uit de laatste douane-audit kwam zelfs naar voren dat wij tot het knapste jongetje uit de klas behoren. De rol van Stratech kwam daarbij voor ons heel duidelijk naar voren”.

Stratech ondersteunt KLM Inflight al vele jaren bij haar exportactiviteiten. Dit gebeurt zowel door het leveren van innovatieve software alsmede door kennisoverdracht. Helen: “Als backbone van ons logistieke proces moet het systeem gewoon werken. Simpel. Maar in de hele markt en douanewereld wijzigen constant zoveel zaken. Als manager wil ik zo min mogelijk op de inhoud ingaan. Stratech speelt daarbij voor mij een belangrijke rol. Zij ondersteunen en begeleiden ons daar waar nodig. De charme van Stratech is dat je niet te maken hebt met een grote multinational, maar een hands-on bedrijf waar de lijnen duidelijk zijn. Je bent geen nummer. Maar als het moet zijn ze wel groot genoeg om bij de Douane met de vuist op tafel te slaan”.

De tip van KLM Inflight voor andere bedrijven

Helen: “Daag jezelf voortdurend uit om te innoveren en processen te verbeteren. Besteedt er echt tijd aan en laat je niet altijd leiden door de operationele gekte. Als je nog geen gebruik maakt van een systeem zoals Stratech, onderzoek dan eens de mogelijkheden. Een transparant en gesloten proces is namelijk veel meer waard dan de investering.”

Meer weten?

Wilt u weten wat Stratech kan betekenen voor uw logistieke proces? Bram Groener vertelt u hier graag meer over!

Neem contact op

Meer weten over Stratech-SPS?

Sinds 1989 is Stratech al de partner voor bedrijven die internationaal handel drijven. Met onze kennis en gebruiksvriendelijke software maken wij u werk makkelijker. Lees verder en ontdek de mogelijkheden voor uw logistieke zendingenproces.

Meer informatie
#