Uitvoeringshandelingen Douane Wetboek van de Unie aangenomen

Douaneauto logo

Begin mei volgend jaar treedt het douane wetboek van de unie, DWU, in werking. Dat is de uitkomst van een schriftelijke stemming onder de EU lidstaten over de uitvoerings-handeling (IA) van het Europese Douane Wetboek van de Unie (voorheen: UCC). De volledige en definitieve (Nederlandse) teksten worden waarschijnlijk in december 2015 gepubliceerd.

Nederland

Nederland heeft tegen de uitvoeringshandeling gestemd, zoals ook eerder door EVO en Fenedex is verzocht. Belangrijkste reden daarvoor was de achteruitgang in facilitatie voor het bedrijfsleven. Naast Nederland hebben nog vijf andere lidstaten tegen de wet gestemd. Enkele andere (grotere) lidstaten onthielden zich van stemming. Met deze uitkomst heeft Europa de mogelijkheid om door te gaan en het DWU op 1 mei 2016 gewoon in te voeren.

Gefaseerde invoering

Met de definitieve publicatie in december komt er een einde aan de lange onzekerheid over de wetteksten. Het DWU wordt gefaseerd ingevoerd in de periode 2016-2020. Zaken die op 1 mei van kracht worden, zijn in ieder geval douanewaarde, bindende inlichtingen, bijzondere bestemmingen en AEO. EVO en Fenedex spreken momenteel met de Nederlandse douane over de details van de implementatie van de Europese wetgeving in Nederland.

Voorbereiding

Bedrijven doen er verstandig aan zich voor te bereiden op de implementatie van het DWU, bijvoorbeeld door alvast een overzicht te maken van de huidige vergunningen die mogelijk gaan wijzigen. EVO en Fenedex zullen begin 2016 verschillende voorlichtings-bijeenkomsten houden. Ook de douane begint in december met de eerste communicatie.

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen

Meld u nu gratis aan voor de AGS/DWU Update Service van Stratech. Wij informeren u dan actief per e-mail over alle belangrijke (douane)wijzigingen, nieuws en evenementen die betrekking hebben op de migratie van Sagitta Uitvoer naar AGS en de invoering van DWU (Douane Wetboek van de Unie). 

Bron: EVO