Kennisevent helpt bedrijven op weg met douanewijzigingen

Douaneauto Onderkant

Het douanesysteem Sagitta voor het verwerken van de uitvoeraangiften wordt vervangen door AGS. Ook veranderen er een aantal zaken in qua wetgeving. Deze veranderingen hebben direct impact op het logistieke proces van  bedrijven die internationale handel drijven. 

EVO, de Douane, Stratech en Beurtvaartadres sloegen de handen ineen en hielpen het bedrijfsleven op weg door het geven van een aantal praktische handreikingen tijdens een speciaal kennisevent in het teken van AGS. Het kennisevent was dan ook erg populair. In deze terugblik leest u alles over deze bijeenkomst en kunt u de presentaties van de verschillende sprekers downloaden. 

UCC/DWU: wat staat u op korte termijn te wachten

Per 1 mei 2016 wordt de Union Customs Code (UCC), als vervanger voor het Communautair Douane Wetboek (CDW) van kracht. Dennis Heijnen, Beleidsadviseur Internationaal Ondernemen bij EVO, vertelde tijdens het AGS kennisevent over hoe de overgang naar UCC eruit zal gaan zien en wat de grootste wijzigingen zullen zijn. 


Welke wijzigingen zijn er in de overgang van Sagitta Uitvoer naar AGS?

AGS wordt de nieuwe standaard voor alle douaneaangiften. Een nieuw douanesysteem is niet alleen een technische IT-wijziging, maar ook een functionele wijziging welke invloed heeft op het douaneproces en het opstellen van de aangifte. Johan de Groot van Douane vertelde in zijn presentatie over de aankomende migratie van Sagitta Uitvoer naar AGS. 


De praktische aanpak en gevolgen voor u als exporteur

Jeroen de Roode van Beurtvaartadres en John Schutten van Stratech gingen dieper in op de exacte gevolgen van alle wets- en IT-wijzigingen voor de exporteur. Welke gevolgen hebben deze veranderingen nu op het aangifteproces voor uitvoeraangiften, welke activiteiten kunnen bedrijven nu al uitvoeren ter voorbereiding op de migratie en waar dienen zij rekening mee te houden?

  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3
  • Foto 4
  • Foto 5
  • Foto 6
  • Foto 7
  • Foto 8