Ouderenproject 'Ouderen in veilige handen' en notariaat

SHV

'De notaris is bij uitstek geschikt om uitbuiting vroeg te herkennen. Er moet een belletje gaan rinkelen als een neef met zijn oude tante langskomt om haar testament te wijzigen.' Dit zegt Jef Oomen, bestuurslid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vandaag in het Algemeen Dagblad. 

In het AD staat een artikel over het actieplan 'Ouderen in veilige handen' van het ministerie van Volksgezond Welzijn en Sport (VWS). VWS wil met het actieplan onder andere financiële uitbuiting van ouderen tegengaan. Het ministerie en de KNB zien daarin een belangrijke rol weggelegd voor de notaris. 'Als deze vermoedt dat er sprake is van uitbuiting, zal de notaris dit gedurende de proef melden aan het ouderen meldpunt van Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Andersom gaan andere organisaties hun vermoedens terugkoppelen aan de notaris', aldus het artikel in het AD. Volgens Oomen krijgen notarissen dagelijks te maken met ouderen die testamenten willen opstellen of volmachten wensen af te geven en is de notaris daarom de aangewezen persoon om aan de bel te trekken.  

Werkgroep notariaat

Om aan te sluiten bij het VWS-project is de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in september 2012 de werkgroep 'Financiële bescherming ouderen' gestart. Komende maanden wordt gekeken of er behoefte is aan opleiding en training onder (kandidaat-)notarissen zodat zij oudere cliënten beter kunnen beschermen tegen financiële uitbuiting door gebruik te maken van de beschikbare notariële diensten, zoals het levenstestament. Naast juridische kennis gaat het ook om het ontwikkelen van vaardigheden. 

Bewindvoering voor notarissen

Met het vertrouwde imago van de notaris en het feit dat u al veelal vermogensbeheer doet, is bewindvoering voor uw kantoor een interessante aanvulling. Om deze nieuwe vorm van dienstverlening kwalitatief, effectief en efficiënt te kunnen inrichten hebben wij voor u een totaaloplossing: Stratech-SHV Easy, software voor bewindvoering.