KvK introduceert Printen Stempel & Handtekening

Aanhanger met waarschuwing

Vanaf maandag 20 januari 2014 voert de Kamer van Koophandel Nederland (KvK) gefaseerd een belangrijke wijziging in voor de digitale afgifte van exportdocumenten, namelijk de overgang naar het printen van de KvK stempel
& handtekening op het exportdocument. 

Printen Stempel & Handtekening op KvK Exportdocumenten

Exporterende bedrijven, die gebruik maken van de digitale afgifte van export-documenten, zullen vanaf maandag 20 januari gefaseerd de KvK stempel & handtekening op het exportdocument met een eigen kleurenprinter gaan afdrukken. Hierdoor verdwijnt het afdrukken op de voorgetekende en gestempelde blanco certificaten en het completeren van goedgekeurde exportdocumenten definitief uit het werkproces. 

De KvK adviseert een kleurenprinter te gebruiken 

De stempels van de KvK in Nederland hebben standaard de kleur blauw. In het nieuwe printproces blijven deze blauw. Stempels die in het zwart worden geprint kunnen vragen oproepen in het bestemmingsland met een mogelijke vertraging tot gevolg. Ondanks dat het geen verplichting is vanuit wetgeving adviseert de KvK met klem een kleurenprinter te gebruiken voor het afdrukken van uw exportdocumenten.

Wanneer u voor maandag 20 januari niet over een kleurenprinter beschikt, neemt u dan contact op met de KvK! Stratech geeft geen advies over uw printerkeuze. Onze software is geschikt voor printers die standaard onder Microsoft Windows werken. 

KvK Nederland sluit aan op CO-Chain van ICC

De KvK Nederland is met ingang van juni 2013 aangesloten op de CO-Chain van de ICC (International Chamber of Commerce). De CO-Chain is een keurmerk met als doel om de kwaliteit van de afgegeven Certificaten van Oorsprong in de wereld te verhogen.

Vanaf maandag 20 januari zal op de Certificaten van Oorsprong een ICC keurmerk te zien zijn. Bijkomend voordeel is dat er via ICC een verificatiewebsite beschikbaar is waarop douaneorganisaties, banken en expediteurs e.d. de authenticiteit kunnen beoordelen van de documenten.  

Werkinstructies, voorbereiding en vragen

Alle bedrijven, die gebruik maken van de digitale afgifte van exportdocumenten, ontvangen duidelijke werkinstructies van de KvK en Stratech. Houdt u al wel vast rekening met de volgende zaken:

  1. Op vrijdag 17 januari is het systeem na 14:00 uur voor het digitaal aanvragen van uw exportdocumenten niet meer beschikbaar. 
  2. Zorg dat binnen uw organisatie op vrijdag 17 januari voor 14:00 uur alle lopende zendingen volledig zijn afgerond (gecompleteerd). 
  3. Bestel voor het nieuwe printproces van digitaal aangevraagde exportdocumenten blanco exportcertificaten zonder stempel en handtekening bij Beurtvaartadres
  4. Zorg dat uw organisatie beschikt over een kleurenprinter voor het correct afdrukken van uw exportdocumenten in de toekomst.

Voor vragen en/of onduidelijkheden over de invoering van het printen van de stempel & handtekening verzoeken wij u vriendelijk doch dringend de werkinstructies van KvK en Stratech af te wachten!

Lees hier de orginele brief van de KvK