Invoering AGS 2 verloopt niet volgens planning

Douaneauto zijkant

Fase 2 van AGS vervangt op termijn het huidige systeem van de Douane voor de invoer-aangiften, namelijk Sagitta Invoer (DSI). De invoering van AGS-fase 2 verloopt aan de zijde van de Douane tot op heden niet vlekkeloos.

AGS2 pre-fase verlengd

Momenteel wordt door een beperkt aantal aangevers de invoeraangiften ingediend in AGS. Met deze aangevers zijn afspraken gemaakt over de definitieve overgang naar AGS. De aangevers die nu middels AGS hun invoeraangiften indienen zitten in de zogenaamde pre-fase. Door gebruik te maken van een pre-fase kan de Douane een beperkt aantal aangevers op een zo efficiënt mogelijke manier ondersteunen.

Mede door de aanloop met DTV hebben de Douane en het bedrijfsleven in goed overleg besloten om de pre-fase van AGS te verlengen. AGS verwerkt op dit moment de aangiften van zeven pre-fase aangevers. In de maand januari sluit de Douane nog eens twintig pre-fase aangevers aan. Wanneer de overige 825 aangevers overgaan is medeafhankelijk van de uitkomst van deze pre-fase. 

AGS nieuwe versie in februari

In AGS-fase 2 zitten nog enkele inmiddels bij de Douane bekende verbeterpunten die moeten worden opgelost voordat meer aangevers kunnen worden aangesloten. Begin februari neemt de Douane hiervoor een nieuwe versie van AGS in gebruik. De Douane heeft aangegeven dat AGS technisch in orde moet zijn voordat verdere uitrol plaats kan vinden. Stratech zal haar klanten tijdig informeren over deze migratie. 

Loketten voor vragen over AGS

Bij de Douane komen momenteel op allerlei plekken vragen over AGS en DTV binnen. Om deze beweging beter te stroomlijnen is een procedure ingericht. Er zijn twee loketten waar bedrijven met hun algemene vragen over het nieuwe aangiftesysteem terecht kunnen (dus geen vragen specifiek over één bedrijf).

Nationale Helpdesk Douane - Voor vragen over het functioneren van AGS en over de geautomatiseerde verwerking van elektronische berichten en douanemeldingen - Telefoonnummer: +31 (0)55 577 66 55 (ma t/m vr tussen 7:00 en 17:00 uur).

Belasting Telefoon Douane - Voor vragen over douanetechniek en algemene douane-informatie - Telefoonnummer: +31 (0)800 01 43 (ma t/m do tussen 8:00 en 20:00 uur, vr tussen 8:00 en 17:00 uur). 

Alliantie Douane Software (ADS)

Stratech maakt deel uit van de Alliantie Douane Software (ADS). Het doel van dit samenwerkingsverband, tussen een aantal softwareleveranciers op het gebied van Douaneaangiften & Accijnzen en de Douane, is het verder intensiveren en verbeteren van de communicatie. Wij houden u dus uit eerste hand op de hoogte over de laatste ontwikkelingen over AGS.

Heeft u vragen over de overstap naar AGS 2, neemt u dan contact op met één van onze Account Managers via +31 (0)53 - 480 40 80 of door een e-mail te sturen naar info@stratech.nl