Douaneaangifte met AGS Invoer

Douaneauto & zeecontainerschip

De Douane voert op 6 oktober 2013 de tweede fae van het nieuwe aangiftesyssteem AGS, AGS2 in. Dit systeem vervangt het huidige aangiftesysteem Douane Sagitta Invoer (DSI). Inmiddels zijn alle voorbereidingen voor de invoering in volle gang. Wat betekent dit voor u en wat is de laatste stand van zaken? In de laatste editie van Fenedex Press gaan experts Jeroen de Roode (Beurtvaartadres) en Jurjen Groeneveld (Stratech) hierop in. Hieronder de belangrijkste punten. 

Waarom AGS2?

Het huidige douanesysteem is na 25 jaar aan vervanging toe. Met de introductie van AGS is de geautomatiseerde ondersteuning van aangifteprocessen van de Douane weer klaar voor de toekomst, ook met het oog op de komst van het gemoderniseerde Communautair Douanewetboek. AGS is gebaseerd op het WDO Datamodel versie 3 van de Wereld Douane Organisatie. Dit model wordt gebruikt voor (internationale) gegevensuitwisseling tussen het bedrijfsleven en de overheden en tussen overheden onderling. 

Planning AGS2

Op 6 oktober 2013 start de eerste migratiefase, die een maand duurt. Gedurende deze periode zet de Douane in nauw overleg met de softwareleveranciers zo'n vijftig aangevers om naar AGS2. Deze aangevers gebruiken software van verschillende leveranciers en werken in verschillende branches, waardoor alle processen van AGS2 zullen worden doorlopen. Na deze pilotfase worden alle overige aangevers binnen drie maanden gemigreerd naar AGS2, zodat het nieuwe systeem eind januari 2014 volledig 'live' is voor alle invoeraangiften.

Belangrijke wijzigingen in AGS2

De inhoud van uw uitvoeraangifte in AGS2 is nog steeds conform het Communautair Douanewetboek. Daardoor zal uw nieuwe aangifte in de basis inhoudelijk weinig afwijken van uw oude aangiften in Sagitta Invoer. De grote wijzigingen hebben voornamelijk betrekking op de procesverandering en het berichtenverkeer. De Douane en de ondernemers communiceren (bijvoorbeeld bij vragen over aanvullende informatie) straks niet meer telefonisch of per e-mail, maar rechtstreeks via AGS. Voor de importeur is het van groot belang te weten dat hij alle informatie elektronisch moet indienen bij de Douane. De Douane kan een aangifte niet meer op verzoek van de aangever of op eigen initiatief wijzigen; de aangever dient voor bijvoorbeeld een aanvulling zelf een vervolgbericht met informatie te sturen. Bellen naar het kantoor van aangifte zal dus geen correctiebericht meer opleveren. Kortom, de aangever moet zich vooraf afvragen of hij een volledige of onvolledige aangifte gaat indienen.

Meer informatie?

Heeft u vragen over AGS en/of de huidige werkwijze voor Douaneaangiften & Accijnzen? Neem dan contact op met één van de auteurs van het artikel via +31(0) 53 - 480 40 80. Of blijf op de hoogte van al het nieuws rondom AGS via onze AGS Nieuws pagina!

Lees hier het hele artikel in Fenedex Press.