Douane maakt reactietijden beter inzichtelijk

Douaneauto bovenkant

De Douane hanteert bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling reactietijden. Door gebruik van een reactietijd weet u binnen welke tijd de Douane aanvangt met fysieke controle.

Bedrijven zijn hierdoor beter in staat hun logistieke activiteiten te plannen. Omdat bedrijven in het hele land op hetzelfde serviceniveau van de Douane moeten kunnen rekenen, zijn de reactietijden centraal vastgesteld.

Reactietijden bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling

De Nederlandse Douane heeft een handig document ontwikkeld met daarin informatie over reactietijden bij invoer, uitvoer en douanevervoer. Dit document is opgesteld door de Douane omdat er de afgelopen jaren veel onduidelijkheid is ontstaan over de reactietijden.

In de praktijk bleken de Douane en het bedrijfsleven verschillende verwachtingen van elkaar te hebben. Dit leidde ertoe dat zendingen soms onnodig lang hebben staan wachten. Het gebeurde ook wel eens dat zendingen zonder officiële vrijgave van de Douane toch werden weggevoerd.

Om dit proces te verbeteren is er door de taskforce ODB (landelijk Overleg Douane Bedrijfsleven) één document ontwikkeld met daarin alle informatie over de reactietijden bij fysieke controles van de Douane en de procedures die daarbij gelden. 

Download hier het document 'Reactietijden'