75% van de Nederlanders neemt tablet of laptop mee op vakantie

WiFi

Nederlanders gaan dit jaar massaal op vakantie met tablet en laptop. Met name de tablet en e-reader verdringen het vertrouwde boek en het tijdschrift. Dit blijkt uit het panelonderzoek van vakantiebeoordelingssite Zoover onder ruim 1.700 consumenten.

Dat we graag online zijn tijdens onze vakantie blijkt ook uit de mate waarop we letten of er WiFi aanwezig is bij onze accommodatiekeuze. 

Laptop maakt plaats voor tablet

We gaan op vakantie en nemen mee: elektronica. Een mobiele telefoon is bijna niet meer weg te denken in het dagelijkse leven, 91% neemt deze dan ook mee op vakantie. De laptop wordt iets vaker thuisgelaten dan vorig jaar. Daarvoor in de plaats neemt de Nederlander veel vaker een tablet mee. 12% meer dan vorig jaar, waardoor meer dan de helft van de reizigers een tablet mee heeft.

Natuurlijk delen we onze vakantie-ervaringen via social media en lezen we het nieuws, maar steeds vaker gebruiken we de tablet om ons te oriënteren op de activiteiten en leuke uitjes in de omgeving van ons vakantie-adres.

We lezen steeds meer digitaal op vakantie

Wordt er dan niet meer gelezen op vakantie? Jawel, leesvoer genoeg bij de Nederlandse vakantiegangers! Een fysiek boek gaat bij 51% mee in de bagage en daarbij neemt nog eens 37% een digitaal boek mee. Ook tijdschriften worden gelezen op vakantie: 47% neemt de blaadjes nog altijd mee in de koffer.

Toch neemt het aandeel boeken, tijdschriften en papieren reisgidsen snel af. De tablet en het digitale boek nemen veel van deze functies over.

Wat? Percentage 2014    Percentage 2013
1. Mobiele telefoon (smartphone)            70            61
2. Tablet            56            44
3. Boek            51            58
4. Tijdschriften            47            54
5. Puzzelboekjes            38            44
6. Papieren reisgids            38            43
7. Digitaal boek            37            32
8. Ouderwets spelletje            26            28
9. Mobiele telefoon (geen smartphone)            21            33
10. Laptop            19            22
11. MP3 speler/iPod            16            22
12. Fietsen            10            10
13. Spelcomputer             3             5
14. DVD-speler             3             4
15. Televisie             3             2

 

Slechts 11% vindt wifi niet belangrijk bij vakantiekeuze

Met alle elektronische apparatuur die we meeslepen moet er natuurlijk wel een fatsoenlijke internetverbinding aanwezig zijn. 89% van de ondervraagden zegt bij zijn accommodatiekeuze rekening te houden met de aanwezigheid van WiFi. Alleen WiFi bij de receptie vinden we niet voldoende, 77% wil WiFi op het gehele terrein van de accommodatie.

Bron: Zoover World